Redactieblog

2410 x bekeken 2 reacties

'Openheid helpt bij goed cash-management'

Een grote mate van openheid naar leveranciers, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, kan helpen bij een goed liquiditeitsmanagement.

Laatst trof ik in Duitsland een grote melkveehouder die qua liquiditeitsmanagement uit de toon viel. Om te beginnen maakt hij er geen geheim van dat hij een tekort heeft. Dat weet zijn bank, maar hij vertelt het ook aan zijn leveranciers. Deze openheid gaat zelfs zover dat hij ook zijn liquiditeitsplanning deelt met bepaalde leveranciers.

Deze openheid, gebaseerd op vertrouwen, maakt dat leverancier en melkveehouder elkaar kunnen helpen en scherp houden. Beiden weten hoeveel ruimte er is – voor bijvoorbeeld voerkosten – en als de kostenpost groter wordt, kan dit niet betaald worden. Tegelijk is het voor de leverancier ook inzichtelijk dat de melkproductie er niet onder mag lijden want als deze daalt, dan wordt zelfs het geplande budget niet gehaald en kan er dus nog minder betaald worden.

Leveranciers van geld

Op dit adres hadden leveranciers vrij veel rekeningen open staan. Persoonlijk word ik niet enthousiast als ik er aan denk dat één van mijn collega’s hier de boekhouding moet gaan doen en de crediteuren ieder kwartaal (voor de btw) moet bijwerken. De leveranciers van materiaal en grondstoffen worden deels gebruikt als leverancier van geld. Dit kan ten eerste omdat er – zie hierboven – onderling vertrouwen is. Daarnaast is het ook gewoon een rekensom; welke rente rekent de leverancier en kan een ander (de bank bijvoorbeeld) dit goedkoper leveren?

Hakselen in Duitsland. Om te zorgen dat in krappe tijden noodzakelijke goederen en diensten geleverd blijven worden, kan het verstandig zijn  open te zijn over de liquiditeitspositie. Foto: Henk Riswick
Hakselen in Duitsland. Om te zorgen dat in krappe tijden noodzakelijke goederen en diensten geleverd blijven worden, kan het verstandig zijn open te zijn over de liquiditeitspositie. Foto: Henk Riswick

Sterkste punt van deze casus vind ik toch wel de ondernemer die heel kort op de bal zit als het om de financiën gaat. Hij stelt iedere maand zijn liquiditeitsplan bij en zet de gerealiseerde cijfers naast de planning. Hij weet hoeveel nota’s er nog liggen en hoe hij het liquiditeitstekort met ‘kort geld’ van anderen kan overbruggen. Dit spel kan alleen als er sprake is van vertrouwen, openheid en dondersgoed weten waar je staat.

Verschil tussen de ondernemers en de boeren

Als je een paar duizend koeien melkt gaat het heel hard, veel harder dan bij 150 koeien in Nederland. Onder deze Nederlandse ondernemers kom ik ook veel ondernemers en boeren tegen die met dit spel van ‘cash-management’ bezig zijn. En dan zie ik wel een verschil tussen de ondernemers en de boeren. De boeren doen het financiële werk erbij, maar de kern is dat het goed draait met de koeien. De ondernemers weten financieel hoe ze ervoor staan en maken tijd vrij om hier mee bezig te zijn, maar uiteraard zorgen ze ook dat het goed loopt met de veestapel.

Van alles wat we tegenkomen, kunnen we leren. Zoals van deze casus in Duitsland:

  • Zeg tegen leveranciers niet alleen: ‘ik kan het momenteel niet betalen’, maar geef aan wanneer wel betaald kan worden. Misschien denkt u over een betalingstermijn van 3 maanden terwijl de leverancier denkt aan 14 dagen extra tot het melkgeld weer binnen is.
  • Weet waar u staat. Veel ondernemers schatten de openstaande nota’s in met een marge van zo'n €5.000, en blijken vervolgens zo’n €10.000 tot €15.000 onder de werkelijke stand te zitten.
  • Maakt u tijd vrij in de agenda, tussen alle drukke werkzaamheden, voor de financiële administratie? Zorg als ondernemer dat u er bovenop zit.

Laatste reacties

  • landboer

    Als ik zo moest boeren was ik al lang gestopt....

  • koestal

    Ik denk dat mijn loonwerker en voerleverancier hier geen genoegen mee nemen,het is boter bij de vis. Zo gauw de rekening niet betaald wordt is het vertrouwen ook weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.