4281 x bekeken 6 reacties

'Kalf bij koe laten is niet diervriendelijk'

Eveline Makkink-Westerbeek van Eerten
Boerin Eveline Makkink reageert op het interview met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, onlangs in Boerderij. In de praktijk is het helemaal niet diervriendelijk om het kalf bij de koe te houden, stelt ze.

Nadat ik het interview met Marianne Thieme heb gelezen, vind ik dat er toch iets over mag zeggen. Thieme stelt dat de kalfjes bij de koe erg diervriendelijk is, en zegt zelf dat ze nogal terughoudend is met het bezoeken van boerenbedrijven. Dat blijkt ook wel uit haar reactie.

In de praktijk is het helemaal niet diervriendelijk om koe en kalf bij elkaar te laten. Wij hebben een weidebedrijf waar de koeien en de droogstaande dieren dag en nacht buiten zijn. In de weide worden kalveren geboren. Dit gebeurt vaak zonder hulp van mensen. Natuurlijk is het ook wel eens zo dat hulp en ingrijpen door ons echt nodig is om de gezondheid - lees: het leven - van 'moeder en kind' te sparen.

Geboortekrik verschil tussen leven en dood

Daarvoor is de gevreesde geboortekrik het verschil tussen leven en dood. Dit voorwerp is te vergelijken met de zuignap en tang die bij mensen wordt gebruikt. Er wordt niet over getwijfeld of de gynaecoloog 'gereedschap' mag gebruiken bij de geboorte van de baby. Bij dieren moet het dan blijkbaar maar misgaan, want het trekapparaat ...?'.

Dan het kalf bij de koe. Het gisteravond geboren kalf werd door een 'tante koe' steeds bij de moeder vandaan gehouden. Dat gebeurt vaker in het koppel; er zijn altijd van die koeien die moeder en kind uit elkaar jagen. Het gevolg is dat de koe die gekalfd heeft, haar kalf niet kan drooglikken. Laten zuigen is al helemaal niet aan de orde. Het kalf wordt afgeleid en zuigt bij de droogstaande koe, die pas over 4 weken moet kalven en dus geen biest geeft.

Geen biest voor kalf

Het kalf dat op deze manier geen biest heeft gekregen maar waarvan wel de zuigbehoefte is bevredigd, wordt ziek als we niet ingrijpen. Moederkoe was al bij het kalf weggegaan.
We hebben het kalf opgehaald en mee naar huis genomen. Daar moesten we het dwingen om biest te drinken om zo het leven van het dier veilig te stellen. Een kalf dat geen biest krijgt, is ten dode opgeschreven. Dat dit niet vanzelf ging ligt voor de hand.

Mestkalveren zelf opfokken gaat niet

Als de kalfjes bij de koe blijven, geldt voor de stiertjes dat dit maar 2 weken kan duren. Daarna moeten ze weg, omdat ze anders niet meer kunnen worden verkocht om naar de mesterij te gaan. We kunnen vanzelfsprekend niet alle stierkalveren opfokken tot ze oud genoeg zijn om te worden geslacht. Dit geeft veel problemen, omdat de dieren dan de koeien gaan dekken en krachtmetingen met elkaar gaan doen. Deze stierkalveren moeten dan op 2 weken leeftijd nog leren om uit een emmer te drinken. Dat vind ik verdrietig voor het dier, want ze zijn wat anders gewend.

'Geluidsoverlast' of neusklem

Als een kalf na 2 weken van de koe gaat, is het leed groot. Dagenlang roept de koe om haar kwijtgeraakte kalf. Is het kalf meteen na de geboorte weggenomen, dan is moederkoe zelden of nooit te horen. Ze gaat rustig met de andere melkkoeien mee naar de weide en komt tevreden terug om zich te laten melken.

De vaarskalfjes die bij de koe blijven, moeten op ongeveer 3 maanden leeftijd worden gespeend. Dat houdt in dat ze dan niet langer mogen zuigen bij de koeien. Dan krijgen ze een neusklem in de neus met grote stekels. Op deze manier prikken ze mams in haar buik en uier, wat een flinke trap op hun kop als resultaat geeft. Ja, heel diervriendelijk!

Worden de vaarskalfjes gescheiden van de koeien dan is er weer 'geluidsoverlast'. Het is maar waarvoor gekozen wordt.

Verder is het zo dat de kalveren die bij de koeien zijn gebleven tot spenen, hele wilde dieren zijn geworden. Ze zijn niet vaak met mensenhanden in aanraking gekomen. Als ze in de weide lopen zijn ze moeilijk te hanteren, ze breken snel uit en lopen dan op plaatsen waar ze beter niet kunnen zijn. Dit leidt nogal eens tot gevaarlijke situaties.

Geromantiseerd ideaalbeeld

Als mevrouw Thieme echt zou weten hoe het er in de koeienwereld aan toe gaat, dan denk ik dat zij toch anders gaat denken over diervriendelijkheid. Zij heeft een geromantiseerd ideaalbeeld, gevormd door mensen die ver van de praktijk staan, hobbykoeien houden en denken het goed te doen.

Denk aan de Oostvaardersplassen waar hele koppels koeien naartoe zijn gegaan. Hoeveel leed is daar ontstaan doordat de dieren alles zelf maar uit moesten zoeken. Wij kunnen kiezen, de dieren moeten het maar nemen zoals wij het ze geven.

En ja, het mag dan misschien ouderwets zijn en traditioneel ... mensen hebben eerder het wiel uitgevonden toch?

Eveline Makkink-Westerbeek van Eerten is veehouder in Hall (Gelderland).

Foto

 • Na de geboorte likt de koe het kalf schoon. Het beste is dan om het kalf niet te lang bij de moeder te laten.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>

  Na de geboorte likt de koe het kalf schoon. Het beste is dan om het kalf niet te lang bij de moeder te laten.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • koeboertje

  Ik heb ook wel eens een kalf bij de koe laten lopen maar heb dezelfde ervaringen als Eveline ,het lijkt leuk maar als koe en kalf op later leeftijd gescheiden worden gaat geschreeuw je door merg en been , ik mag het van mijn vrouw en kinderen niet meer doen want zij kunnen er niet van slapen !

 • alco1

  Vroeger werden ongewenste kinderen opgevoed door kinderloze echtparen.
  Niet om dit goed te praten, maar zij wisten al dat hoe later de scheiding zou plaat vinden, hoe tragischer het zou worden.

 • moi !

  Boerin Eveline Makkink heeft volgens mij wel een punt.
  De sector moet zorgen dat de kalveren interessant blijven . Dan wordt er ook wel humaan mee omgegaan. Het gevolg was dan, dat Marianne Thieme hier geen punt van kon maken.

 • lepercheron 46

  stierkalveren mogen max. 34 dagen oud zijn als ze naar de mesterij gaan en niet twee weken zoals word gezegd.

 • zakmes1

  Evelien blij dat je deze verhaal heb geschreven .Wat je hebt geschreven dat is de praktijk want ik heb dezelfde ervaring.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.