Het huisdier dat overal mee naartoe moet - Foto: Joris Telders RundveeOpinie

‘Het fenomeen hond’

Ik ben een dag of wat op pad geweest en heb me verbaasd over de hond, die blijkbaar overal mee naartoe moet.

Naar ik hoop is de zomer nog lang niet voorbij, maar voor velen is de vakantietijd ten einde. Toen ik de afgelopen twee maanden naar instanties belde, hoorde ik nogal eens ‘die is er over drie weken weer’. De boer is echter veelal paraat en als hij weg is, is er altijd vervanging om het vee te verzorgen. Diezelfde instanties verwachten wel dat je alles wat ze bedenken steeds keurig op tijd aanlevert, vakantie of niet.

Ook wij zijn een poosje op pad geweest samen, en sinds lange tijd zonder de kinderen. Reden om deze keer in ons eigen landje te blijven. Bovendien hadden we geen zin in een verre reis, grote hitte, mieren en ander ongedierte. Rijdend naar onze bestemming namen we het liefst wat binnenwegen, zodat we wat van de omgeving zagen. Hier schrok ik toch van de troosteloosheid van het platteland: kleine dorpjes waar een aantal huizen keurig is onderhouden, maar ook een substantieel deel dat echt groot onderhoud nodig heeft. En dan heb ik het nog niet over de leegstaande en verpauperde panden. De grotere plaatsen geven een wat vrolijker beeld.

‘Het huisdier dat overal mee naartoe moet’

We betrokken ons appartement en hebben heerlijk gelezen, gewandeld en gefietst. Maar ik heb me ook verbaasd over het fenomeen hond, het huisdier dat blijkbaar overal mee naartoe moet. Het appartement ruikt naar hond, in het restaurant is de hond mee, serveersters struikelen over hond, riem en waterbak. Deze diertjes worden dus ook vervoerd naar het vakantieadres, ik denk in zo’n stalen kooi achterin de auto … Je ziet mensen ook fietsen met de hond, in een mandje of in een snikheet aanhangertje met zeil erop.

Maar het toppunt van deze dierengekte maakten wij mee op het terras. Zittend in de zon en nippend aan onze borrel sprak de vader van een leuk en gelukkig uitziend gezin (man, vrouw en drie kinderen) dat naast ons zat de woorden: ”Met onze hond erbij is ons gezin nu echt compleet”. Ik wist niet wat ik hoorde! Dieren lijken wel mensen tegenwoordig.

Dierenwelzijn

Zouden die honden die mee moeten op vakantie nu echt gelukkig zijn? Om over dierenwelzijn te spreken: zouden paarden die zo nodig mee moeten doen aan de Olympische Spelen in Rio gelukkig zijn? Vervoerd met de veewagen, het vliegtuig en weer met de veewagen. Ze krijgen ander voer, en moeten met een dame of heer op de rug de meest bizarre kunstjes en sprongen over houten balken doen. Is dit het natuurlijke gedrag van een paard? Zouden Wakker Dier, de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming dit echt een prima dierenleven vinden? Een nuchter en weldenkend mens zet er zijn vraagtekens bij.

Hebben wij eens een koe met een pijnlijke poot, zijn we direct dierenbeulen. Maar blijkbaar zijn de jongens en meisjes van genoemde dierenvrienden ook een week of zes op pad en zien ze dit leed niet, of ze zoeken een makkelijkere doelgroep.

We zijn alweer een paar weken thuis; het gras weer ingekuild, de mais schiet mooi op en ik ben heerlijk tussen mijn dieren aan het werk. En intussen gaat de melkprijs eindelijk omhoog.

Beheer
WP Admin