Extensief bedrijf ontzien - Foto: Anne van der Woude RundveeOpinie

‘Extensief bedrijf ontzien’

Het is een levensgroot dilemma voor wetgever Martijn van Dam: de keuze tussen een maximale generieke korting op de fosfaatrechten van 8% enerzijds, en het ontzien van de extensieve melkveebedrijven anderzijds.

Voor beide zijn argumenten. De korting beperkt houden is in ieders belang. Daarom is het te billijken dat de knelgevallenregeling klein wordt gehouden, al is die nu wel heel erg mager. Ook staan er zaken op het spel als prestige en geloofwaardigheid. Meer korten dan 8% wekt in ieder geval de sterke schijn van het niet nakomen van een belofte.

Maar dan de andere kant: het is voor extensieve bedrijven die aantoonbaar grondgebonden zijn heel moeilijk te verteren als zij evenveel gekort worden als intensieve bedrijven. Het mestoverschot is uiteindelijk immers een probleem van intensivering. De Tweede Kamer heeft hierover ook een motie aangenomen.

Meer inspanning nodig

Ziedaar het dilemma: een eigen belofte niet nakomen of een ruzie met de Kamer. Lastig voor een politicus met de verkiezingen in het vooruitzicht. Maar wordt op dit moment de juiste keuze gemaakt? Met begrip voor alle lastige afwegingen: nee. Er is meer inspanning nodig om extensieve bedrijven te ontzien dan het huidige wetsvoorstel laat zien. De Tweede Kamer heeft reden om hier een punt van te maken. En dan zullen de knelgevallen ongetwijfeld ook nog ter sprake komen.

Lees ook: Grondgebonden en biologisch bedrijf ook gekort op fosfaatrechten

Beheer
WP Admin