Redactieblog

5166 x bekeken 1 reactie

'Aanpassen referentie fosfaatrechten heeft gevolgen'

Nog een paar dagen kunnen rundveehouders via RVO.nl kijken of hun referentiegegevens voor fosfaatrechten melkvee kloppen. En deze eventueel wijzigen. Doe dat voor 1 oktober, is het advies van RVO.nl en adviseurs. RVO.nl zegt dat de reactie dan wordt meegenomen bij de vaststelling van de rechten.

De registratie van rundvee, melkproductie en grond op 2 juli 2015 en in heel 2015 bepalen het aantal fosfaatrechten. In sommige gevallen kloppen de gegevens niet, bijvoorbeeld omdat het aantal melkkoeien hoger had moeten zijn. Als de gegevens over grond niet kloppen, wordt het lastiger. Iedere boer weet hoe moeilijk het is om een perceel te wijzigen.

En wat te doen met de melkproductie in 2015? Als alleen de melkleveranties zijn doorgegeven - en niet de melk die aan kalveren is gevoerd - is de totale melkproductie lager in 2015. Aanpassen zou de melkproductie per koe verhogen en dan kan de fosfaatproductie per koe in 2015 hoger worden. Gunstig voor de fosfaatrechten. Doen, zou je denken!

'Meer melk opgeven betekent niet alleen meer fosfaat, maar ook meer stikstof'

Consequenties in beeld hebben

Maar er zijn zaken waar je terdege rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld: meer melk opgeven betekent niet alleen meer fosfaat, maar ook meer stikstof. Past dat binnen de mestruimte die een bedrijf had in 2015? Zorg dat je alle gevolgen in beeld hebt, was de boodschap op het webinar van Boerderij over fosfaatrechten. Ook op bijeenkomsten van Flynth Adviseurs kwam het ter sprake, inclusief de duidelijke waarschuwing om de consequenties goed in beeld te hebben.

En wat met het doorgeven van knelsituaties? De wet moet immers nog worden behandeld. Sommige adviseurs zeggen nu al 'doen'. Anderen verwijzen naar het feit dat bezwaar maken pas mogelijk is tegen de beschikking met het aantal fosfaatrechten. Die wordt pas verstuurd als de wet is aangenomen later dit jaar, of begin volgend jaar.

Bijzondere situaties

En wat te doen in bijzondere situaties, zoals een overname van een bedrijf? Of als iemand wil stoppen? Juist wel of juist niet voor 1 januari 2017 kan dan grote gevolgen hebben. Net als bij het wijzigen van referentiegegevens zijn er altijd gevolgen. Of het de gewenste gevolgen zijn, kan maar beter goed worden uitgezocht.

Eén reactie

  • iptho1

    Hoe zit het nu met zoog koeien / pinken (vleesvee) en opfok jongvee ?

Of registreer je om te kunnen reageren.