A-ware onderweg naar goed - Foto: Michel Zoeter RundveeOpinie

‘A-ware onderweg naar goed’

De melkprijs van A-ware is voor de tweede achtereenvolgende maand verhoogd. Een goed bericht.

Betekent het ook dat A-ware nu een goede melkprijs uitbetaalt? Nou, nee. Als je vergelijkt met FrieslandCampina en Cono, dan zijn ze nog steeds centen lager. Kijk je naar de prijs van DOC-DMK, dan is de prijs meer dan 3 cent hoger. De boeren die DOC de rug toekeerden hebben dus baat bij hun beslissing.

Je kunt zeggen dat A-ware onderweg is naar een goede melkprijs en snel reageert, nu de kaasprijzen stijgen. Tenminste, als het geen politieke prijs is. In juni heeft A-ware de koppeling met DOC losgelaten. Alle ogen waren gericht op deze nieuwste loot aan de zuivelstam. Het kan dus zijn dat ze de prijzen vooral hebben verhoogd om een goede indruk te maken. We moeten de kaasprijs maar sterk in het oog houden om de echte bedoeling van A-ware met de melkprijs te kunnen volgen.

Profiteren van melkprijsellende

Zeker is dat ze hebben geprofiteerd van de melkprijsellende bij DOC. Door hun prijs daaraan te koppelen hebben ze kapitalen verdiend. Andere producenten van kaas, zoals Deltamilk, Bel Leerdammer, Cono en Rouveen, hebben de afgelopen jaren laten zien dat je met kaas best een redelijke tot prima melkprijs kunt uitbetalen. DOC lukte dat niet en dat is kennelijk te wijten aan een slecht management. Anders kon het verschil nooit zo groot zijn. En natuurlijk een zwak bestuur.

De vraag dringt zich op wat DOC-leden nu het beste kunnen doen. Blijven ze bij hun coöperatie, dan weten ze dat ze met de DMK-melkprijs ook de komende jaren slecht zitten. Die bungelt in Duitsland onderaan en de leden zijn daar onrustig. Het aan de leden van DOC voorgespiegelde walhalla van een breed scala aan producten lijkt er niet te zijn en levert in ieder geval te weinig op. Nieuwe markten veroveren met nieuwe producten is moeilijk en zal de komende jaren niet zorgen voor een hogere melkprijs.

Marktconforme melkprijs

Daarom kunnen de DOC-leden maar het beste hun knopen tellen; vooral zij die niet kunnen en willen leven van en met de emotionele binding met hun voorheen welvarende coöperatie. En misschien wel kiezen voor A-ware. Dat is een van de weinige fabrieken die meer eigen melk wil hebben. Nu A-ware ook een eigen melkprijs heeft, zal hij zijn aanvoer van melk zeker willen stellen. Dat betekent dat hij nooit de hoogste, maar wel een marktconforme melkprijs moet bieden.

Dat is altijd beter dan doormodderen in de poel van een mislukte fusie/overname, waarbij de moeder (DMK) slechter uitbetaalde dan de dochter (DOC) altijd deed. En deze dochter kon haar moeder wel uitzoeken. Hoe was dat mogelijk, denk je nog steeds.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin