Rabobank heeft vertrouwen beschaamd - ANP RundveeOpinie

‘Rabobank heeft vertrouwen beschaamd’

Rabobank en Deutsche Bank hebben zich nog niet aangesloten bij het plan van de speciale overheidscommissie om alle MKB’ers met rentederivaten (swaps) te compenseren. Aan deze opstelling van met name Rabobank zitten twee kanten.

Zakelijk gezien heeft Rabobank valide argumenten om niet akkoord te gaan met het plan. Het grootste deel van het bedrag aan (herstel)betalingen zit waarschijnlijk in het verschil tussen de rente die onder het derivaat betaald moest worden en de werkelijke rente. Volgens Rabobank moet dat een vaste rente zijn, het plan gaat uit van een variabele rente. Swaps zijn juist afgesloten om een variabele rente af te dekken naar een vaste, dus daar heeft Rabobank zeker een punt. De variabele rente daalde de afgelopen jaren sterk, waardoor een gat ontstaat met de swaprente.

Compensatie kost Rabobank minstens €750 miljoen

Het Financieel Dagblad raamt dat Rabobank in het meest behoudende scenario €750 miljoen moet ophoesten om 9.000 MKB’ers met €26 miljard aan leningen te compenseren. In een donkerder scenario wordt dat snel het dubbele.

Daarbovenop vindt Rabobank het niet juist elke derivaathouder via een coulanceregeling schadeloos te stellen. Wie een contract afsluit, moet nadenken wat hij tekent.

Boer niet als professionele belegger behandelen

Maar dat laatste raakt direct aan de andere kant van de medaille. Rabobank genoot bij de boeren en tuinders die swaps kochten het volle vertrouwen, vaak al generaties. Dat vertrouwen heeft ze beschaamd; ze mócht boeren en tuinders niet eens behandelen als professionele beleggers. Alleen al om die smet op Rabobanks blazoen weg te poetsen, is snel tekenen en uitvoeren van het plan nodig. Dat kan dan een half miljard te veel kosten, verlies aan vertrouwen kan de coöperatie de kop kosten.

Beheer
WP Admin