Redactieblog

4010 x bekeken 11 reacties

'Onwetende politici beslissen over weidegang'

€1 miljoen voor weidecoaches. Ik weet het nu zeker: de kloof met Den Haag is niet meer te dichten.

"Deskundigheidsbevordering van melkveehouders die hun koeien gaan weiden." Daarvoor stelt het ministerie van Economische Zaken €1 miljoen beschikbaar. Ik weet het nu zeker: de kloof tussen Den Haag en de veehouders is niet meer te dichten. Wat een blamage.

Onze koeien blijven liever binnen

Ik ontken zeker niet dat het lastig kan zijn om je koeien op een goede manier te weiden nadat ze jaren (vrijwillig) zijn binnen gebleven. We ondervinden het zelf aan den lijve. Het probleem is niet dat wij niet weten hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Weiden zit in onze boerengenen en in dat van onze koeien. Het zit hem erin dat onze koeien liever binnen blijven. En ik kan hen geen ongelijk geven.

Eerst erg warm, toen erg nat

Deze zomer geeft een perfecte illustratie van de reden dat verplicht weiden belachelijk is. We hebben een paar dagen gehad met ideaal weer. Toevallig gingen onze koeien toen voor het eerst naar buiten. Het ging prima. Daar hebben we geen gesubsidieerde coach bij nodig. Leren van elkaar doen we binnen de studieclub.

En toen werd het warm, erg warm. Onze koeien stonden met zijn allen onder de bomen te hijgen en waren zeer gelukkig als de staldeuren weer open gingen. Daarna werd het nat, erg nat. Onze koeien stonden met zijn allen met hun kont tegen de regen gericht in de modder te wachten tot de staldeuren open gingen. We schrijven nu begin juli. Het is nog niet anders geworden. Daar kan €1 miljoen aan onderwijs en coaching niets aan veranderen.

<em>Foto: William Hoogteyling</em>
Foto: William Hoogteyling

Wanneer doen we het goed?

Weidegang wordt door de sector zelf zeer gestimuleerd en ondersteund. Niet alleen met extra melkgeld. Wij begrijpen bijzonder goed dat weidegang belangrijk is voor draagvlak onder binnen- en buitenlandse consumenten. Aan de andere kant wordt weidegang voor paarden belemmerd door de adviescommissie ruimtelijke ordening in Noord-Holland. Ze zouden de nesten van weidevogels kunnen vertrappen. En wordt een bloemrijke akkerrand van een paar meter te breed afgekeurd voor subsidie. Wanneer doen we het goed? In de ogen van politici, burgers en andere zijlijnroepers nooit.

Duidelijke argumenten en feiten nodig

De dwangbuis waarin wij terecht zijn gekomen bevalt me niet en is dodelijk voor ondernemerschap. Het heft moet heel snel weer in eigen hand worden genomen. Met duidelijke argumenten en feiten. En met mensen in Den Haag die kennis hebben van de sector. Want met onwetendheid is het lastig praten.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  In Den Haag hebben ze wél kennis. Dat wil zeggen: van de emoties van het volk over weidegang aangestuurd door activisten. Deze kennis is van groot belang voor de volgende verkiezing.

 • alco1

  Prima verwoordt Claudia.

 • boerke brabant

  de weide gang heeft er toe geleid dat mijn grasperceel vertrapt is door de hevige regenval, en ik mag dit perceel niet opnieuw inzaaien. Pas volgend voorjaar weer.
  wat een land...

 • tonny60

  Het geld dat bestemd was voor directe inkomenssteun wordt hiervoor gebruikt.
  Niet alleen de overheid heeft dit beslist.Dit is goed overleg met LTO en NZO besloten.

 • oorspronkelijk

  rechtstreeks geld uitkeren betekent stal erbij
  meer koeien en binnen
  onder leiding van de belangenbehartigers wordt geld gefilterd naar de sector gestuurd
  onze belangen zijn niet meer serieus in de politiek te verwoorden.
  altijd overheerste de groene lobby HELAAS DAT IS NIET MEER

 • farmerbn

  Zoals al eerder voorgesteld is het beter om de keuze aan de koeien te laten. Dus staldeur open en maar zien of ze naar buiten gaan. Dus controleren of de deur lang genoeg open staat ipv of de koeien buiten lopen. Hoe simpel kan het zijn???

 • deB.


  We pikken toch alles collectief!! Het barst van de adviseurs, waar draagt het toe bij, totale destructie van de landbouw!!! uithollen maar

 • ........

  koeien die van dr leven nooit buiten wordt niks,dierenkwelling,wie is nu onwetend?Die 1 miljoen aan weidecoaches toch misschien goed besteed?

  Dus een andere kaashandelaar opzoeken

 • farmerbn

  Je kunt natuurlijk altijd kiezen waar je je product wilt kopen. Het zal wel weer hetzelfde zijn als bij de bio. Veel lawaai maar weinig wol.

 • Ff doorsturen naar AD of Trouw
  Daar moeten zulke columns terecht komen !
  👍👍

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.