Nog meer regels voor de boer - Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

‘Nog meer regels voor de boer’

“We krijgen nog meer regels op de boerderij”, zegt Hanna met een sombere blik. “We vragen er gewoon om. Boeren zijn net zo onbetrouwbaar als de overheid. Die houdt zich ook niet aan gemaakte afspraken.”

Dit vraagt om een uitleg. Dat de overheid onbetrouwbaar is, daarover zijn we het wel eens. Maar ik denk dat het beeld van de boer altijd nog vertrouwen uitstraalt. Dat vind ik onze kracht.

“Was onze kracht”, verbetert Hanna.”We maken er gewoon een potje van. We maken een afspraak met de overheid over een fosfaatplafond, maar doen niets als we er samen met een rotgang tegenaan vliegen. Vorig jaar gingen we er al overheen met een veel groter mestoverschot dan verwacht. Nota bene in het jaar waarin de superheffing per april verdween. Dit jaar gaan we nog verder in de fout. Dat garandeer ik je.”

“Niet sterk”, geef ik toe.

“Dan het convenant over de weidegang. We zouden boven de 80% blijven, maar zitten er al onder. Niet voor niets stapt de milieubeweging uit het overleg. Ik ben het vaak niet met hen eens, maar in dit geval begrijp ik hun wel. Er valt gewoon geen goede afspraak met boeren te maken. Dan kun je ook maar het beste niet meer medeverantwoordelijk zijn”, somt Hanna op.

‘Boeren zijn machteloos in het maken van afspraken, dat krijgen boeren terug in de vorm van nog meer overheidsregels’

Voordat ze doorgaat geef ik haar gelijk. Dat heeft ze ook. We zijn machteloos in het maken van afspraken. Dat komt op ons eigen bord terug, in de vorm van nog meer overheidsregels voor de boer. Met fosfaat zie ik het al gebeuren. Een extra korting op de fosfaatrechten staat er aan te komen. Nog meer koeien inleveren. Staatssecretaris Van Dam, die nog mag blijven tot volgend jaar, krijgt alle kans om voor de boer onmogelijke beslissingen te nemen. Al was het alleen maar om PvdA-kiezers te paaien voor 2017.

“We moeten nooit meer zeuren over een teveel aan regels”, sluit Hanna af. ”We houden ons niet aan gemaakte afspraken en dan moet de overheid wel regelgeving toepassen. Hoe vervelend en onredelijk voor sommige boeren ook. Vooral degene die part noch deel hebben aan de problemen. We roepen het gewoon over onszelf af.”

Beheer
WP Admin