Melkveebedrijf in Alto, Michigan - Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Nederland versus Amerika’

Ik ga twee weken naar Amerika, eerst naar Texas, waar ik dik veertig jaar geleden stage heb gelopen.

Dat was in Winnsboro, een plaatsje 100 mile ten Oosten van Dallas. Ik ben benieuwd of ik daar nog iets herken. Ook gaan mijn vrouw en ik nog een paar Nordwin-stageadressen bezoeken en een paar kennissen/boeren met koeien en paarden. Daarna nog een dag naar Michigan om familie van der Ploeg op te zoeken, die in Franker volop in de koeienfokkerij zat en dat nu voortzet, ook met Friese paarden.

In de tussenliggende periode heb ik Amerika wel een aantal keren bezocht. De snelle schaalvergroting van de melkveebedrijven is me bijgebleven.

Veehouderij en zuivelontwikkelingen in VS

Mijn nieuwsgierigheid is groot, ik wil proberen in die dagen een doorkijkje te maken op de veehouderij en zuivelontwikkelingen in de VS. Bij ons in Nederland is de rentabiliteit slecht, al een jaar lang. Hoe gaat het daar en hoe reageert de melkveehouderij er daar op? In Nederland gaan we bij lage melkprijzen en hoge kostprijs eerder meer melken dan minder.

Meer en meer regisseert de zuivel (lees: Friesland Campina) de zuivelketen. Ja, de zuivel bemoeit zich overal mee: met het voer, dierwelzijn, weidegang, mineralen, energie, landschap, grond, maar ook met databeheer, onderzoek en onderwijs. Daarmee neemt de zuivel de taak over van LTO. Hoe zou dat in de VS zijn? Zouden daar maatschappelijke discussies ook zo’n grote invloed krijgen als hier? Financieel slechtere tijden zijn bar, onzekerheid over wel of niet geaccepteerde bedrijfsstijl zijn erger. Zou dat in Texas ook zo zijn?

Landbouw, natuur en cultuur

Maatschappelijke (vaak) dogma’s, landschappelijkheid en biodiversiteit zijn thema’s die hot zijn in Nederland. Volgens mij zit het best goed met de vooruitgang van de biodiversiteit; ik zie hier veel nieuwe natuur, zaad- en bloemrijke akkerranden. Speelt dat daar ook? En dan de inpasbaarheid van nieuwe stallen in het landschap, een weldaad voor dier en mens en parels voor de leefbaarheid in de regio, hoe zit dat daar?

Als afsluiting van de reis gaan we naar New York. Zo zit er balans tussen landbouw, natuur en cultuur. Of is alles cultuur?


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin