FrieslandCampina kiest voor productiebeheersing - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘FrieslandCampina kiest voor productiebeheersing’

Logisch, maar verrassend. Dat is het besluit van FrieslandCampina om het aannemen van boeren die willen omschakelen naar biologische melk, stop te zetten.

Er is zo veel belangstelling dat er te veel biomelk zal komen. Daarvoor is geen afzet.

“Omdat we niet willen dat door te veel melk de prijs van biologische melk gaat dalen, zijn we tot deze beslissing gekomen”, aldus FrieslandCampina. Een begrijpelijke beslissing en goed voor de biologische boeren. Zij creëren krapte aan melk en kunnen zo de prijs op hoog niveau handhaven. Gewoon economie les één: vraag en aanbod bepalen de prijs. Door het aanbod te beperken, blijft het een markt van vragers. Met hoge prijzen.

FrieslandCampina is toch voor een vrije markt?

Tot zover logisch. Maar is het niet merkwaardig dat dit uit de koker van FrieslandCampina komt? Het zuivelconcern is toch voor een vrije markt? Het spel van vraag en aanbod moet de markt in evenwicht brengen. Daarom was FrieslandCampina ook voor de afschaffing van de melkquotering. “Wij verwerken alle melk van onze leden”, zo werd er gezegd. “Er mag best 20% meer komen. Wij vinden er wel een markt voor.”

‘Die 20% meer melk is er gekomen en FrieslandCampina hoor je niet meer over nieuwe markten’

Welnu, de 20% meer is er gekomen en FrieslandCampina hoor je niet meer over nieuwe markten. Het concern was zelfs niet in staat de aangeleverde melk te verwerken. Begin dit jaar moest een premie worden gegeven om minder te melken. Kort gezegd, FrieslandCampina verzoop in de eigen melk. Een stroom, die het zelf over zich had uitgeroepen en die veel boeren op het verkeerde been zette. Kijk maar naar de nieuwe stallen, die voor een deel leeg staan.

Winst blijft op peil, maar boer betaalt de rekening

Ziedaar het resultaat. Te veel melk, te weinig nieuwe markten en verkopen tegen rotprijzen. Daar merkt FrieslandCampina zelf weinig van. De winst blijft goed op peil en de directie heeft nog steeds een miljoenensalaris. De rekening wordt betaald door de boer, die nu echt te lang te weinig voor zijn melk krijgt.

‘Te veel melk, te weinig nieuwe markten en verkopen tegen rotprijzen; de boer betaalt de rekening’

Zelfs financieel sterke bedrijven krijgen het moeilijk. Daarvoor is FrieslandCampina mede verantwoordelijk door zo nadrukkelijk voor de afschaffing van de melkquotering te pleiten. En de boeren maar lekker maken voor de vrijheid van onbeperkte melkproductie. Een dure vrijheid op deze wijze.

Opmerkelijk: concern kiest bij biomelk voor productiebeheersing

In dit licht gezien is het zo opmerkelijk dat nu bij biologische melk is gekozen voor productiebeheersing. Indirect geeft FrieslandCampina daarmee toe dat het fout zat met zijn enthousiasme voor de afschaffing hiervan in Europa.

Zeker, het zal nu vast weer argumenten aanvoeren om zijn beslissing goed te praten. Geloofwaardig zijn die echter niet, omdat het concern met de biomelk volmondig erkent dat het aanbod de prijs bepaalt. Dat geluid hebben we nooit gehoord bij de discussie over de afschaffing van het Europese quotum.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin