Redactieblog

4197 x bekeken

'Als een nerd rekenen met stikstof en fosfaat'

We moeten nu dus de Kringloopwijzer invullen. Wat een toestand. Gelukkig ben ik hierin de nerd. Onze derde maat is de 'newbe', hij weet net het verschil tussen stikstof en fosfaat.

Ik ben een zogenaamde tweede leg. Om die reden bestaat ons gezin uit een vijftiger, een veertiger, twee dertigers, twee twintigers, twee tieners en een nuller. Dat heeft grote voordelen; je bent op de hoogte van alle generaties. Zo werd aan onze ontbijttafel een familie-abonnement voor Spotify afgesloten. Heel goed natuurlijk, want ik verbied 'mijn' kinderen om illegaal te downloaden. Ik zei dat ik geïnteresseerd was, want ik ben nogal een nerd in die dingen. 'Nee, jij bent geen nerd, jij bent een newbe.' Oké, ook goed. Gelukkig mocht ik erbij, want er waren maar vijf plekken.

Uitrekenen fosfaatrechten

In dezelfde tijd rekenden wij onze fosfaatrechten uit. We hebben 43,62 hectare maal die 85 kilo fosfaat, dus we hebben voor 3.708 kilo plaatsingsruimte. Laten we nu net 3.728 kilo fosfaat produceren. We moeten nu dus de Kringloopwijzer invullen. Wat een toestand. Wij met ons biologische bedrijf én Jerseys konden die twee dingen altijd mooi tegen elkaar wegstrepen op papier en dan forfaitair met de Holsteins en gangbare boeren meerekenen. We vroegen gewoon derogatie aan, en dat reden we alleen op papier uit (want van de biologische controle mag je geen derogatie, 170 kilo mag je maximaal uitrijden). En we rekenden gewoon met forfaitaire Holsteins, op papier scheten die dan veel meer dan onze Jerseys in het echt.

Verschil Holstein en Jersey is exact derogatie

Geloof het of niet, het verschil tussen Holstein en Jersey was precies de derogatie. Het mest uitscheiden op papier en de papieren derogatie vielen precies tegen elkaar weg. We kwamen altijd goed uit. Het gaf ons vertrouwen in bureaucratische systemen. Maar nu is dat afgelopen. We hangen. Het oude vertrouwde bemestingsplan en de 'aanvullende gegevens' zijn een peulenschil vergeleken bij de Kringloopwijzer. We moeten nu echt aan het werk. Gelukkig ben ik hier wel nerd in. Ik ben er in Wageningen in een grijs verleden zelfs nog op afgestudeerd.

Het oude vertrouwde bemestingsplan en de 'aanvullende gegevens' zijn een peulenschil vergeleken met de Kringloopwijzer.

Banken en verzekeringen

Onze nieuwe derde maat is de newbe. Hij heeft in een grijs verleden zich beziggehouden met banken en verzekeringen. Het verschil tussen stikstof en fosfaat begint hem pas net langzaam te dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.