Veroorzakers melkoverschot aanpakken? - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Veroorzakers melkoverschot aanpakken?’

Hanna schudt haar hoofd als ze leest dat de ministers van landbouw van de EU praten over een fonds om de melkproductie vrijwillig te beperken: “Dat is onredelijk. De veehouders die de hoge melkproductie hebben veroorzaakt, lachen in hun vuistje. Boeren die niet meer produceren, zijn de klos.”

Ik kijk haar vragend aan. Volgens mij gaat de regeling gelden voor alle melkveehouders. Iedereen kan er dus in gelijke mate van profiteren.

“Op papier wel, maar wie ook maar een greintje gevoel voor rechtvaardigheid heeft denkt anders”, wijst ze me terecht. “Vooral grote boeren hebben het melkoverschot veroorzaakt. Zij hebben meer mogelijkheden om de productie wat terug te schroeven dan boeren die evenveel melken als voor de afschaffing van de melkquotering. Die krijgen de volledige daling van de melkprijs voor de kiezen. Nu minder gaan melken om het overschot te beperken kun je moreel gezien niet van hen vragen. Zelfs niet als ze er geld voor krijgen.”

‘Vooral grote boeren hebben het melkoverschot veroorzaakt’

“Wat wil jij dan?”, vraag ik.

“Een regeling bedenken waarbij alleen de grote groeiers gaan inleveren. Dat is veel rechtvaardiger. Als er dan toch weer een soort quotumstelsel uit Brussel komt, dan de vervuilers aanpakken. Dan doe je vooral recht aan al degenen, die niet verantwoordelijk zijn voor de stijging van de melkproductie, maar wel de klappen krijgen met de lage melkprijs”.

‘Een regeling bedenken waarbij alleen de grote groeiers gaan inleveren, is rechtvaardiger’

“En de boeren die net gebouwd hebben, die hun stal nog niet vol hebben vanwege de slechte prijs en de dreigende fosfaatrechten? Wat doe je daar mee?”

“Dat is ondernemersrisico. Ze wisten dat er meer melk kwam. Ze wisten dat we tegen het fosfaatplafond zaten. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten”, oordeelt Hanna hardvochtig.

‘Ze wisten dat er meer melk kwam, dat we tegen het prijsplafond zaten’

We worden het niet eens. Als er een regeling voor het vrijwillig beperken van de melkproductie komt, moet die voor iedereen gelijk zijn. En ook voor alle landen in de EU. Stel dat we de inzichten van Hanna zouden volgen, dan moeten wij als Nederland veel meer inleveren dan de andere landen. Want wij zijn één van de grootste boosdoeners.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin