<em>Foto: Fotostudio Wick Natzijl</em> RundveeOpinie

‘Melken boeren bij DMK echt minder?’

DMK, u weet wel, de Duitse eigenaar van DOC, maakte bekend in april minder melk te hebben ontvangen. ‘De markt doet zijn werk’, zegt het bedrijf tevreden in een persbericht.

Ingrijpen van de overheid in de vrije markt is dus niet nodig. Boeren die in nood zitten, kunnen wel geholpen worden met een liquiditeitsoverbrugging, vindt DMK.

“Kolder”, veroordeelt Hanna. “Dat verhaal is niet waar. Feit is dat tussen april vorig jaar en dit jaar 726 melkleveranciers DMK hebben verlaten. Dat heeft de Duitse landbouworganisatie bekend gemaakt. Logisch dat dan de melkaanvoer daalt. Die boeren zijn gewoon weggegaan omdat DMK in Duitsland een slechte melkprijs uitbetaalt. Weet je meteen wat dit voor de DOC leden betekent.”

“Wat wil je hiermee zeggen?”vraag ik.

‘Een schamele 10% van de aandelen van DMK. Dat is wat er overbleef van het eens zo glorieuze DOC’

“Dat alle verhalen van DMK achteraf onbetrouwbaar blijken te zijn. Dat begon al met de overname van  DOC. Het zwakke bestuur en dito directie van DOC geloofde in de zoetgevooisde geluiden van de grote Duitse broer en hief de eigen onderneming op. Daarvoor kregen ze een schamele 10% van de aandelen van DMK. Dat is wat er overbleef van het eens zo glorieuze DOC. Een gering aandeel, zonder invloed, in een slecht draaiende Duitse coöperatie. Dat gebeurde onder voorzitterschap van Arjan Schimmel. Die man zal er nu wel slapeloze nachten van hebben.”

‘DMK neemt het niet zo nauw met de waarheid. Dat is voor het vertrouwen in de coöperatie funest’

Ik zwijg, want er valt niet veel tegen deze redenering in te brengen. Het is ook wel bekend. Het enige nieuwe is de ervaring dat DMK het niet zo nauw neemt met de waarheid. Dat is voor het vertrouwen in de coöperatie funest.

‘Ik voel meer medeleven met DOC-boeren, die uit nood naar A-ware zijn vertrokken. Ze hadden geen keus’

Zelf voel ik meer medeleven met DOC-boeren, die uit nood naar A-ware zijn vertrokken. Ze hadden geen andere keus omdat FrieslandCampina terecht de deuren gesloten houdt voor nieuwe leveranciers. Ze kunnen de melk van bestaande leden nauwelijks verwerken. Bovendien betekent meer melk een lagere melkprijs voor iedereen.

Voor de A-ware boeren hoop ik dat die zuivelaar per 1 juli komt met een melkprijs, gekoppeld aan FrieslandCampina. Dan wordt hun durf afscheid te nemen van DOC in elk geval beloond.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin