Foto: Ruud Ploeg RundveeOpinie

‘Jongvee bijtijds eronder’

Niet bij vijftien maanden beginnen met insemineren, maar vanaf een jaar als er genoeg gewicht op zit.

Jongveeopfok kan op steeds meer aandacht rekenen. De twee aanjagers daarvoor zijn de veranderende fosfaatwetgeving en niet minder belangrijk: de realiseerbare ­besparingen. In tijden van krapte telt immers elke euro harder dan in tijden van ruime marges.

Voerleveranciers hebben speciale opfokprogramma’s met het verlagen van de afkalfleeftijd als doel. Deelname aan zo’n programma is verstandig, maar vraagt wel inzet van de veehouder. Want de belangrijkste reden dat de gemiddelde afkalfleeftijd van vaarzen de afgelopen twintig jaar maar een paar weken is gezakt, is toch dat het jongvee, de toekomstige melkkoeien, niet de aandacht krijgt van de veehouder die nodig is. De volgende opmerking van een jongveespecialist tijdens een bijeenkomst is misschien heel kort door de bocht, maar legt wel de vinger op de zere plek: “Er wordt pas naar de pinken gekeken als ze op de inseminatieleeftijd van vijftien maanden zijn. Vervolgens vergeten we voor het gemak dat er 1,5 rietje voor een dracht nodig is.” Zo terugrekenend moet al vanaf een jaar elke tochtigheid benut worden, mits de dieren zwaar genoeg zijn.

‘Niet schatten, maar meten’

Die laatste eis is cruciaal. Niet schatten, maar meten. Dat vraagt tijd, maar veel minder tijd en moeite dan iedereen inschat. Kruishoogtemeting gaat snel en makkelijk. Het geeft ook een veel betrouwbaardere indicatie van het gewicht dan het tijdrovende werken met een meetband.

Door jongvee beter en regelmatiger te monitoren en eerder te letten op tochtigheid is die 26 maanden met afkalven relatief makkelijk terug te brengen. Jonger afkalven ­bespaart de veehouder voerkosten en mestafzet en niet onbelangrijk: staan de dieren twee maanden korter te boek als jongvee, dan scheelt dat ook in de fosfaatruimte. Terugbrengen van de afkalfleeftijd van 26 naar 24 maanden levert €100 per opgefokt dier op, plus op het gemiddelde bedrijf een paar koetjes ruimte in fosfaatrechten.

Lees alles over een succesvolle opfok in het dossier

Beheer
WP Admin