Jaar van prijsval en schifting in zuivelsector - Foto: Hans Prinsen RundveeOpinie

Jaar van prijsval en schifting in zuivelsector

In de melkveehouderij doet het er steeds meer toe bij welk zuivelverwerkend bedrijf je zit als boer. Dat is een van de voornaamste lessen van 2015 en 2016. En hoe je er zelf in zit.

Over het eerste: zit je bij een innoverend bedrijf met sterke merken, veel innovatie en/of goede markten, dan kan de onderneming zich ook in een verslechterende markt goed handhaven en een stevige melkprijs blijven uitbetalen. Zit je daar niet bij, dan kan de dalende markt hard aankomen, voor bedrijf en lid/leverancier.

Aan de weg blijven timmeren

Hiermee is niet gezegd dat nu afvallers en blijvers moeten worden aangewezen. Daar verandert de melkprijs niet van en meestal kunnen melkveehouders toch niet overstappen. Wel geeft het oplopende verschil in uitbetaling aan hoe belangrijk het is dat een verwerker aan de weg blijft timmeren, de goede koers uitzet, partnerschappen zoekt. Daar kunnen ook coöperatieleden invloed op hebben.

Flexibiliteit in kosten en productie melkveebedrijf

Over het tweede: 2015 en 2016 maken ook duidelijk hoe nodig het is om het eigen melkveebedrijf flexibel te houden. Geen gemakkelijk opgave, maar verplicht zijn om tegen de klippen op te melken voor de cash-flow is ook niet houdbaar, en niet leuk. Nu is Nederland geen Nieuw-Zeeland of Australië. Toch zou iets meer van hun flexibiliteit in kosten en productie heel welkom zijn. Dat geldt in het bijzonder voor bedrijven die nu meer melken dan ze op grond van bijvoorbeeld hun fosfaatpositie zouden mogen doen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin