Monovergister op een kalverbedrijf.<br /><em>Foto: Ronald Hissink</em> RundveeOpinie

‘Mooi plan voor monovergisting’

Monovergisting, ook wel puremestvergisting genoemd, staat opnieuw volop in de belangstelling. FrieslandCampina wil maar liefst 1.000 van deze installaties laten bouwen bij boeren. Een investering van een slordige €300 miljoen.

Een investeringsgolf van jewelste in duurzame technologie. Uitdaging is om hier zoveel mogelijk SDE-geld naartoe te sluizen. Het initiatief past immers uitstekend in de landelijke klimaatdoelstellingen.

Het plan verdient dus toejuiching. De zuivelcoöperatie neemt verantwoordelijkheid voor de klimaatdoelen waar de zuivelsector zichzelf op heeft vastgelegd. Juist door de enorme groeisprong van de veestapel is de uitstoot van broeikasgassen gestegen in plaats van gedaald en is de beoogde klimaatneutrale melkveehouderij buiten beeld gebleven. Dat kan als een boemerang terugslaan.

Energie benutten en uitstoot beperken

Met monovergisters snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste benut je energie uit mest die je anders kwijt was. Minstens even belangrijk is de beperking van de uitstoot van de broeikasgassen methaan en lachgas. En voor de ammoniakuitstoot is het ook goed. Dat is compensatie voor het feit dat de puremestvergisting geen al te rendabele energiebron is.

Kanttekeningen

Er zijn kanttekeningen. Zo’n vergister wil een constante stroom mest en dat is niet bevorderlijk voor de weidegang. Ook zal de schaalvergroting erdoor toenemen. Er zullen klachten komen over het landschap. Maar verder: een top-plan!

Beheer
WP Admin