<em>Foto: Koos Groenewold</em> RundveeOpinie

‘Melken voor een kwartje’

Koeien selecteren is met de huidige melkprijzen hard nodig, schrijft Cor Hoogeveen. Want een koe die 20 kilo geeft, betaalt amper haar voer- en mestkosten.

De garantieprijs van onze coöperatie FrieslandCampina is voor mei nog slechts 25 cent. Trekken we daar de zomerheffing van 2,30 cent af, dan blijft ruim 22 cent over. Nog net ietsje meer dan in de zomer van 2009, maar verder beroerd weinig geld voor ons mooie product.

Eerst maar eens rekenen welke koeien hun eten en mestafzetkosten niet meer betalen. 20 kilo droge stof van 20 cent maakt aan voerkosten €4 per koe per dag. En ja, ook als je ruim in het ruwvoer zit, gaat dit op. Je kunt immers ook de andere dieren minder krachtvoer verstrekken en meer van je eigen ruwvoer voeren. Een koe produceert zo’n 30 kuub mest per jaar, afzet hier in de regio kost circa €12 per kuub; ook weer een euro per dag. Kost deze afzet €18, zoals in grote delen van ons land, dan zit je al op €1,50 per koe per dag. Deze kosten bij elkaar bedragen €5 tot €5,50. Een koe van 20 kilo melk per dag betaalt dus net aan haar eten en mestafzet.

Vorige week drie koeien weg, en deze week ook drie

Deze, in het voorgaande uiteengezette, sigarendoosberekening volgend zou je denken dat er massaal koeien naar de slager gaan. Maar nee, absoluut geen wachtrijen voor de slachthuizen en ook de CBS-cijfers wijzen er niet op dat meer vee geruimd wordt. Ik heb er vorige week al drie weggedaan en deze week zijn er weer drie aan de beurt.

Als iedereen zo rekent, komt er minder melk

Als we allemaal wat meer rekenen op deze manier, komt er ook minder melk. Dit helpt de markt door minder aanbod en dat verbetert de prestatietoeslag van FrieslandCampina. De laatste melk wordt immers met verlies verkocht als foliekaas of melkpoeder. Eigenlijk best simpel en te overzien. Bovendien helpt het de aangekondigde fosfaatrechtenkorting voor volgend jaar alvast een beetje te verminderen.

Roep om terugkeer quotum

In Europa klinkt de roep om terug te keren naar het quotumtijdperk alweer volop. We zijn 2009 blijkbaar vergeten, met zijn extreem lage prijzen ondanks een productiebeperking. Europa kan zich beter druk maken over de sancties tegen Rusland, ingesteld na het neerhalen van het vliegtuig MH17 in Oekraïne. Rutte riep toen: de onderste steen moet boven! Bijna twee jaar verder lopen alle schuldigen vrij rond en de sancties treffen een relatief kleine beroepsgroep in de EU. Er ging voor die tijd toch mooi 2 miljard kilo melk naar Rusland in de vorm van kaas en andere producten. Opheffen van het sanctiegezever zou de markt helpen en laten we nu eerst eens een jaar of vijf het systeem zonder quotum proberen, al die kortetermijnpaniek helpt niet.

‘In Europa klinkt de roep om terug te keren naar het quotumtijdperk alweer volop. We zijn 2009 blijkbaar vergeten, met zijn extreem lage prijzen ondanks een productiebeperking.’

Waar is de buffer die melkveebedrijven in 2013 en ’14 konden opbouwen?

Tot slot blijven er bij mij nog een paar vragen leven. Waar is de opgebouwde buffer van 2013 en 2014 gebleven bij de bedrijven, als ik lees dat 50 procent van deze ondernemers de rekeningen niet kan betalen? En waarom worden er op dit moment nog steeds dieren uit Duitsland geïmporteerd?

Gelukkig komt de dag dat de prijzen weer stijgen elke dag dichterbij.

Beheer
WP Admin