<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeOpinie

‘Lagere productie moet melkprijs stimuleren’

De afgelopen week stond in het teken van de problemen in de melkveehouderij. Zo vond er woensdagavond een hoorzitting plaats met boerenorganisaties en de zuivelindustrie en werd er donderdagochtend uitgebreid gedebatteerd over de zuivelcrisis. Een opvallende afwezige tijdens het debat was staatssecretaris Van Dam.

Van Dam had, naast directeur-generaal Hans Hoogeveen van Economische Zaken, namens het Nederlandse voorzitterschap in het Parlement moeten staan. Zeker nu de sociaal-economische problemen voor veel boeren steeds groter worden.

De problemen duren nu al bijna twee jaar. Hoewel er nog steeds geen oplossing is gevonden, lijken experts het over één ding eens: de lage prijzen worden veroorzaakt door een gigantisch overaanbod. De druk moet van de ketel. De Europese Commissie probeert via vrijwillige productiebeperking en een bijbehorende compensatieregeling het aanbod te verlagen, maar daar zitten maar weinig boeren op te wachten. We moeten ons daarom afvragen of we niet moeten afstappen van het idee van vrijwillige productiebeperking.

Het recht van de sterkste

Bij vrijwillige beperking geldt het recht van de sterkste. Terwijl deelnemers hun productie zullen laten dalen, zullen diegenen die niet meedoen juist extra veel gaan melken. Daarmee zakt de prijs alleen maar verder weg.

Er moet serieus worden nagedacht over een systeem waarbij melkboeren in heel Europa hun productie met 5% verlagen voor een periode van bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Daarbij moeten ook de coöperaties, waarvan twee derde deel van de winst wegvloeit naar het bedrijfsleven, hun verantwoordelijkheid nemen. Mijn collega’s binnen de Europese Volkspartij denken er net zo over. Ook de conservatieven van de ECR en de sociaal-democraten van de S&D neigen naar een dergelijk systeem.

Voorkomen dat boeren willen stoppen

Daarnaast zou ook moeten worden voorkomen dat boeren met hun bedrijf willen stoppen, niet met torenhoge schulden achterblijven. Schulden die ze onmogelijk nog kunnen terugbetalen en die grote psychische problemen met zich meebrengen. Zo worden niet alleen melkveehouders geholpen die willen uittreden, maar ook de boeren die willen doorgaan. De uittreders zorgen er tenslotte automatisch voor dat de productie afneemt.

Tot slot moet de afzet van botervet weer worden ondersteund. Voedingsfabrikanten hebben botervet vanwege de hoge kostprijs ingeruild voor geïmporteerd palmvet, waardoor Europese zuivelboeren niet meer van hun melkvet afkomen. Ondersteuning zou de Europese zuivelsector tot wel €3 miljard kunnen opleveren.

‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen’

Welke maatregelen er in de komende maanden daadwerkelijk worden doorgevoerd, is onduidelijk. Zeker is wel dat de problemen groter worden als we nu niets doen. De denktank FarmEurope berekende dat tenminste 20% van alle melkboeren zal stoppen als er niet snel op effectieve manier wordt ingegrepen. Om dat te voorkomen moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen op dit dossier, zodat de balans tussen vraag en aanbod kan herstellen. Op naar een oplossing dus!

Beheer
WP Admin