<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeOpinie

‘Koeien weer naar buiten, spanning loopt op’

Er staat een schitterend nieuw houten hekwerk langs de weg en het gras is alweer aardig gegroeid na de eerste snede. De dag dat de dames echt naar buiten gaan nadert snel.

Ik vind het super spannend. Veel mensen die ter ore is gekomen dat onze koeien echt weer gaan weiden, staan al te trappelen om erbij te zijn. De juf van onze oudste cowboy stelde voor om met de hele klas te komen kijken. Maar eerlijk gezegd zien wij dat niet zo zitten. Het zal enerverend genoeg zijn zonder publiek.

Eerst maar de oudste koeien eruit, die het grazen in de wei nog hebben geleerd, in de hoop dat zij de rust uitstralen die nodig is om de andere dieren niet weer rechtsomkeert te zien maken. Ik acht de kans namelijk vrij groot dat ze net zo hard weer naar binnen willen rennen.

Schrikdraad

En dan het contact met het schrikdraad. Hoe zullen ze daarop reageren? Meestal snappen ze het vrij snel, maar paniek is het laatste dat je wilt. We hebben geen sloten dicht in de buurt waarin ze een duik kunnen nemen. In het verleden moesten we zeer regelmatig pinken op het droge helpen, die een eind verderop in een wei met een brede wetering stonden. Allemaal gingen ze minstens één keer zwemmen. Daar zou geen beginnen aan zijn met een koppel van 170 koeien. Maar het schrikdraad moet nog worden gespannen. Met behulp van isolatoren aan de houten palen, en achterop misschien wel met een gestrikt stuk lint eraan hier en daar, zodat ze het einde van de wei goed kunnen waarnemen.

Koeien drijven

Volgende week komt onze nieuwe stagiair uit Friesland. Hij houdt veel van koeien en minder van trekkerwerk. Misschien komt hij wel heel goed van pas bij het begeleiden van onze koeien buiten. Het lijkt me ook leuk om onze hond op te leiden om de koeien te drijven. Ook daar zal wel wat werk en veel tijd in gaan zitten. Van een bevriende koeienboer hoorde ik dat zijn Border Collie juist voor de deur ging liggen als de koeien naar binnen moesten.

Het is waarschijnlijk wijzer dit project over de zomer heen te dragen. Ik denk niet dat Wijnand erom kan lachen als onze ADHD-hond de boel in de war schopt. We zullen volgende week zien hoe de dames het buiten vinden! Het weer is er in ieder geval zeer geschikt voor. Wordt vervolgd.

Beheer
WP Admin