<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeOpinie

‘Cijfers niet bekendmaken is verstoppertje spelen’

Het gezelschapsspel van 2016 binnen de melkveesector lijkt verstoppertje spelen te worden. Agrovision en boekhoudkantoren stoppen met het delen van de technische en financiële resultaten van hun klanten. Die vrezen dat inkopers van supermarkten deze info misbruiken om de inkoopkosten te drukken. Ook zijn ze bang voor selectief winkelen in de data door organisaties als Wakker Dier.

Het eerste is een kul-argument; inkopers kunnen de kostprijs zo laten bepalen door LEI en DLV. En dat de kalversterfte te hoog is, is een publiek geheim. Wat voor nut heeft deze mist dan? Het benchmarken wordt er niet makkelijker op. Je eigen waarde bepalen ook niet. Juist door de eigen mindere punten te signaleren en die te verbeteren, of door je eigen kracht te gelde te maken, is geld te verdienen.

De vrees voor dierwelzijnsactivisten is een foute. Zorg dat je je zaakjes op orde hebt of, als je daaraan twijfelt, schep orde en maak een communicatieplan.

Steeds meer mist rond melkprijs

Waar ook steeds meer mist komt, is rond de melkprijs. DOC maakt al tijden geen notering meer bekend. A-Ware zat op DOC plus 1 cent en gaat nu naar een eigen notering. Die wil ze alleen aan de toeleverende melkveehouders bekendmaken. Of dat nu een teken van kracht is, is maar de vraag. Feit is wel dat de Europese Commissie en de EDA, de Europese koepel van zuivelfabrieken, aandringen op prijzentransparantie. Dat is wat boeren vooruithelpt, want iedereen kijkt naar de hoogste prijs en wil die ook beuren.

Bizar besluit Duitse kartelwaakhond

In Duitsland heeft de kartelwaakhond enkele jaren terug de zuivelaars verboden om real time melkprijsnoteringen bekend te maken. Bizar. Boeren moeten bij elkaar te rade of enkele maanden wachten op openheid. Zie daar het belang van openheid. Als je wilt handelen, lees: van zuivelaar wisselen, ben je gebaat bij duidelijkheid.

Nee, verstoppertje spelen is echt iets voor kinderen en mensen die iets te verbergen hebben. Stop er snel mee.

Niemand is er bij gebaat.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin