<em>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv</em> RundveeOpinie

‘Voorzichtig met meer biologische melk’

Het lijkt aantrekkelijk, omschakelen naar biologisch boeren. De melk brengt 20 cent meer op dan gangbaar. En dat al een hele poos. Om van te watertanden.

“Niet doen”, zegt Hanna meteen. “De prijs is nu hoog, maar door de jaren heen was de toeslag altijd aan de lage kant. Nu is de vraag aangetrokken en dan is er snel een tekort, met als gevolg hogere prijzen. Dat evenwicht kan zo weer worden verstoord als we massaal omschakelen”.

Hans twijfelt: “We weten niet waar dat evenwicht ligt. Zeker is dat de vraag naar biologische zuivel door de maatschappelijke veranderingen toeneemt. Daar moet je toch met je aanbod op inspelen”.

Risico op overschot met lage prijzen

“Het blijven kleine hoeveelheden”, meent Hanna. “De stijging in percentages is wel stevig, maar in procenten van het totaal is het weinig. Als er honderden boeren omschakelen naar biologisch, garandeer ik je dat er een overschot komt met lage prijzen. Dat is niet goed voor de boer die omschakelt, maar ook niet voor de bestaande. Die zitten nu in een comfortabele positie met veel vraag en hoge prijzen. Wat wil je nog meer?”

Ik neig naar Hanna’s standpunt. Langzame groei van het aanbod is veel beter. Dan houd je hoge prijzen. Daarom vind ik het ook goed dat de Kamer de motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om gangbare boeren bij de overgang naar biologisch financieel te steunen, heeft verworpen. Die motie was er om de boeren richting biologisch boeren te dwingen. Het inkomen van de boer werd door de indieners op geen enkele wijze benoemd. Gelukkig waren Tweede Kamer en minister Henk Kamp verstandiger. Ze voelden er niets voor om geld te geven voor de omschakeling.

Klaarstomen voor de toekomst

“Toch moeten biologische boeren nu niet stilzitten”, vindt Hans. “Deze goede jaren moeten ze gebruiken om hun bedrijf uit te breiden. Schaalgrootte geeft een lagere kostprijs. Ze hebben nu het geld om daarin te investeren. Klaarstomen voor de toekomst, dus. Bovendien is groeien met biologisch een marktgerichte beweging. Met de bestaande bedrijven het aanbod opvoeren is voor de boer en de sector verreweg het beste.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin