Koeien op de NRM.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeOpinie

‘Rundveefokkerij goed benutten’

Voor menig boer is fokkerij een speeltje in de bedrijfsvoering. En natuurlijk, je mag het ook leuk vinden. Het was ook een van mijn drijfveren om boer te worden.

Fokkerij geeft in het boer-zijn een gevoel van vrijheid. Je kunt naar eigen keus de stieren kiezen die passen in je bedrijfskoers. Wat daar uitkomt, bepaalt de komende tijd arbeidsplezier en rendement.

Mooiere veestapels

Ik durf te stellen dat fokkerijliefhebbers mooiere en vaak economisch betere veestapels hebben dan hun collega’s die daar minder oog voor hebben. Het loont de moeite om vanuit bedrijfseconomisch perspectief je in fokkerij te scholen. Nordwin zou best weer ‘s winters een technische cursus veeverbetering kunnen verzorgen. Veel boeren zouden er baat bij hebben.

Holsteinisering en introductie indexen

Er is de laatste 20 jaar veel veranderd, nadat 40 jaar terug de ‘Holsteinisering’ van melk is gestart en de ‘Politieken’ de indexen hebben geïntroduceerd. Toen we melkaanleg hadden, is het exterieur verbeterd en toen vervolgens duurzaamheid actueel werd, is de veeverbetering zich daar op gaan richten. Massa’s mogelijkheden om dat wat je van je veestapel wilt verbeteren, op te pakken.

Nu – na productie, exterieur en duurzaamheid – zijn we zelfs al bezig met ethische fokkerij. Men is begonnen met hoornloosheid, keizersnedeproblematiek bij de vleesrassen et cetera. Misschien ‘moeten’ we straks ook wel vruchtbaarheidsverbeteraars gebruiken.

Bedien je van rationele argumenten

Blijf positief, blijf sperma seksen en gen-informatie benutten, al hebben sommigen twijfels of genoomstieren het wel zijn. Fokkers van weleer moesten niets van KI hebben. Even later niets van indexen, gevolgd door gesekst sperma, embryotransplantatie en eicelwinning. Nu nog steeds plegen ‘fokkers’ obstructie van vooruitgang.

Je mag vinden wat je vindt, maar bedien je wel van rationele argumenten. Een genoomstier 100 keer inzetten is hetzelfde als spookrijden. Bij genoomstieren met 60% betrouwbaarheid hoort een beperkt gebruik. En menig kruisingsgebruiker heeft nu in de gaten dat je voor melk wel stevige melkplasstieren tijdig moet inzetten.

Bij de 16 miljard liter die we in Nederland gaan melken, passen Holsteins – graag genoom getest. Zo kunnen we snel boerderij en markt bedienen.

Beheer
WP Admin