<em>Foto: Fotopersburo Dijkstra</em> RundveeOpinie

‘Rendement verhogen door innovatief weiden’

Het weideseizoen biedt veehouders kansen om vernieuwingen uit te proberen op het eigen bedrijf.

Het Nederlandse graslandgebruik is maar een saaie bezigheid. Veelal krijgt alle grasland op een bedrijf dezelfde hoeveelheid drijfmest. Op weidepercelen strooien veehouders hooguit wat minder KAS dan op maaipercelen. Een heel verschil met de echte graslanden. Daar wordt volop gebruik gemaakt van andere beweidingsstrategieën, is er een veel gevarieerder aanbod van grassen, klavers en kruiden en andere technieken.

Klaver is weer interessant

Het gebruik van klaver was een aantal jaar geleden onder het Minas-regime ‘hot’, maar onder BEX weer wat weggezakt. Nu de stikstofgebruiksnormen beginnen te knijpen en de gewasproductie per hectare omhoog moet om alle koeienmonden te voeden, is klaver ineens weer interessant. Zeker ook rode klaver als derde gewas binnen vergroening GLB.

Veehouders in buitenland gaan tot stoppel van 3,5 cm

In Ierland en Nieuw-Zeeland durven de boeren de koeien veel korter te laten grazen. In Nederland vinden we 5 à 6 centimeter stoppel al vrij kort, maar in de genoemde landen gaan ze liever tot 3,5 centimeter stoppel. Beter voor de uitstoeling en onkruid wordt zo ook redelijk onderdrukt op natuurlijke wijze.

Dan zijn er nog de veehouders in Nieuw-Zeeland en Australië die de strip gras die ze hun koeien willen aanbieden zelfs eerst maaien. Het voorkomt bossen, geeft egale hergroei en de koeien schijnen meer kilo’s droge stof uit gras te (kunnen) vreten als ze er zelf de moeite niet voor hoeven te doen.

Speciaal voor beweiding veredelde cichorei

Ook uit Nieuw-Zeeland komt het gebruik van speciaal voor beweiding veredelde cichorei. Ik kende het gewas ook niet tot ik het een maand geleden tegenkwam bij een veehouder in de Achterhoek. De diversiteit in het grasland door gebruik van cichorei moet zorgen voor een goede opname van het gras en een beter aanbod van ­mineralen.

Nu hoeft niet gelijk de hele bedrijfsvoering om, maar er zit potentie genoeg in deze innovatieve voorbeelden – die elders misschien gewoon zijn – om deze eens uit te proberen op het eigen bedrijf. Je weet maar nooit waar verborgen rendement komt bovendrijven.

Welke voedergewassen zijn het meest geschikt als derde gewas, naast gras en mais? En waarom moet je dat ook al weer telen? Wie is daarvan vrijgesteld? Lees het in dit dossier.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin