<em>Foto: ANP</em> RundveeOpinie

‘Joosten vindt boeren lui’

In mijn blog schreef ik maandag 25 april positief over de zorgen over de melkprijs van Roelof Joosten, topman van FrieslandCampina. Dit tot ongenoegen van Hanna.

Hoe haal je het in je hoofd“, zegt ze fel.”Weet je wat de man verder heeft gezegd? Hij vindt dat het melkquotum boeren lui maakte. Afschaffing vindt hij prima. Dat brengt een sanering met zich mee en dat werd tijd. Jan en alleman kan nu eenmaal geen boer blijven, zo vindt hij. Hij denkt dat tot 2020 het aantal leden versneld terugloopt. Als je zo over je leden praat, toon je weinig gevoel voor de boer.”

‘Als je zo over je leden praat, toon je weinig gevoel voor de boer’

“Wind je niet op”, reageert Hans.”Hij heeft groot gelijk. Te veel boeren blijven alleen maar bestaan door steun en kunstmatig hoog gehouden prijzen. Dat remt de aanpassingen. Van Joosten verwachten wij dat hij zijn bedrijf op orde heeft. Hij sluit fabrieken en dan is er voor die medewerkers geen plaats meer. Maken wij ons daar druk om? Nee dus. We prijzen hem om zijn goede melkprijs. Welnu, dan mag hij ook wel zeggen hoe hij denkt over de boeren. Daar mag hij rationele grondstofleveranciers verwachten.”

‘Joosten moet met een oplossing komen, niet alleen maar de problemen benoemen’

“Als hij medewerkers ontslaat, krijgen die een goudomrande regeling”, sputtert Hanna tegen. “Voor de boeren is er niets. Als ze gedwongen moeten stoppen, is het geld op en werk is moeilijk te vinden. Joosten moet komen met een oplossing, niet alleen maar de problemen benoemen.”

Dat is 1–0 voor Hanna. Joosten brengt naast prima cijfers alleen maar zorgen. Over te veel melk, over de zwakte van de concurrenten, de wankelende gezondheidsclaim op zuivelproducten en het goede van het versneld saneren in de veehouderij.

‘Hij moet boeren niet lui noemen; hij kan zelf alle melk van die luie boeren niet eens verwerken’

Hij zou serieus kunnen gaan onderzoeken of A- en B-melk een oplossing kan bieden. Hij kan een plan de campagne maken om de negatieve berichten over de gezondheid van zuivelproducten te weerstaan. En bij de regering kan hij pleiten voor een saneringsregeling voor boeren. Nu doet hij niets aan deze punten en dat is te gemakkelijk.

“En boeren niet lui noemen, terwijl hijzelf alle melk van die luie boeren niet eens kon verwerken”, sluit Hanna – nog steeds boos – af.

Beheer
WP Admin