<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeOpinie

‘Grote melkveebedrijven nog niet ziekmakend’

De PvdD onderneemt wederom een poging samen met de PvdA om een grens te stellen aan megamelkstallen. Dit keer vanwege vermeend gevaar voor volksgezondheid.

De Partij voor de Dieren wil graag de maximum omvang begrenzen van melkveebedrijven. In 2012 waren megastallen mede onder aansturing van PvdD ook een heet hangijzer in de politiek. Toenmalige staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) stelde destijds voor om dan maar grenzen te stellen aan het aantal dieren per locatie. Bij melkveebedrijven zou ‘De Bleker-grens’ op 500 koeien komen. Is toen op niets uitgelopen.

Meer diercontact en instroom gevoelige dieren

Maar de Partij voor de Dieren onderneemt wederom een poging samen met de Partij van de Arbeid om in de Tweede Kamer een grens te stellen aan megamelkstallen. Dit keer vanwege vermeend gevaar voor volksgezondheid. Zij verwijzen hierbij naar een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Daaruit blijkt dat infectieziekten in Nederland structureel meer voor komt op de grotere melkveebedrijven.

Dat grote bedrijven meer risico lopen op infectieziekten, komt onder andere door meer diercontacten en een grotere instroom van gevoelige dieren (vaarzen).  Maar het onderzoek legt geen enkel verband met eventuele risico’s voor de volksgezondheid.

Onderzoek naar verband volksgezondheid loopt nog

De wens om een grens te stellen aan de maximale omvang van een melkveebedrijf, die mag je uitdragen. Maar dan wel op basis van steekhoudende argumenten. Er is volgens dit onderzoek geen reden aan te nemen dat een groot melkveebedrijf meer risico’s voor de gezondheid van omwonenden oplevert dan een klein bedrijf.  Dat zou wel kunnen blijken uit een groot RIVM-onderzoek naar relatie tussen veehouderij en de gezondheid van omwonenden. De uitkomst wordt deze zomer verwacht.

Beheer
WP Admin