Ondernemers moeten kiezen: investeren in fosfaatrechten of in mestbewerking?<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em> RundveeOpinie

‘Fosfaatrecht: een tijdelijke luchtbel’

Speculaties over de waarde van het fosfaatrecht zijn in volle gang. Ondernemers staan voor de vraag of investeren in deze rechten wel zinvol is.

De fosfaatkogel is door de kerk, zo lijkt het. De peildatum is 2 juli 2015. De fosfaatruimte die zal worden gebruikt voor knelgevallen en de eventuele toegewezen latente ruimte voor de extensieve bedrijven, is mede ­bepalend voor de hoogte van de generieke korting. Het op korte termijn kunnen verhandelen van fosfaatrechten, waar 10% over wordt afgeroomd, zal een belangrijke bijdrage leveren aan het zo laag mogelijk houden van die generieke korting. Dan is er ook nog de AMvB ‘verantwoorde groei melkveehouderij’ als extra uitbreidingsrem. Ik kan niet anders concluderen dan dat de echte groei er nu wel uit is. Heel bewust laat ik de huidige melkprijs geen rol spelen in deze conclusie.

Staatssecretaris Martijn van Dam schrijft in zijn brief van 3 maart dat maatregelen moeten worden genomen om ­derogatie tot 2018 te behouden. Voor de nieuwe ­periode, 2018 tot en met 2021, moet nog worden gepraat met de Europese Commissie. Dat Van Dam de derogatie ook veilig wil stellen voor de periode 2018-2021, klinkt mij als muziek in de oren.

3-stappenplan

Het plan van de staatssecretaris heeft drie stappen. De eerste stap is zorgen dat de huidige derogatie wordt verlengd. De tweede stap is het aantonen dat verwerkte en geëxporteerde mest geen milieueffect kunnen hebben op Nederlands grondgebied, omdat het buiten Nederland wordt afgezet. Door te zorgen dat verwerkte en geëxporteerde mest buiten de berekening van het fosfaatplafond vallen, blijft Nederland dus onder het fosfaatplafond. Daarmee wordt ook voldaan aan een van de voorwaarden om de derogatie te verkrijgen. Last but not least wil hij pleiten om innovaties als mineralenconcentraten en kunstmestvervangers inzetbaar te krijgen, bovenop de dierlijke mestplaatsingsruimte.

‘Fosfaatrechtenrem wordt overbodig’

Uit bovenstaande maak ik op dat als Van Dam zijn totale plan verkocht krijgt in Brussel, de ‘fosfaatrechtenrem’ in de loop van de nieuwe derogatieperiode overbodig wordt. De verplichte mestverwerking en -export, samen met de AMvB ‘verantwoorde groei melkveehouderij’, houden dan de groei van de melkveehouderij controleerbaar in toom.

Voor de ondernemers is dit alles weer lastig. Enerzijds is het handig dat er zoveel mogelijk fosfaatrechten op de juiste plek komen voor juni 2017, waarbij de 10% afroming ervoor zorgt dat de generieke korting meevalt. Dus is het wenselijk dat zo snel mogelijk wordt gehandeld. Maar wat is de waarde van datzelfde fosfaatrecht als je beseft dat het een tijdelijke luchtbel is? Kies je er als ondernemer voor om toch te investeren in een fosfaatrecht, of investeer je in mestbewerking?

Waarde van fosfaatrecht

Speculaties over de waarde van het fosfaatrecht zijn in volle gang. Bedrijfseconomisch gezien is er in ieder geval géén reden om voor het fosfaatrecht van de laatste kilogram melk, waar ruwvoer voor moet worden gekocht en mestafzet voor moet worden geregeld, ook maar iets te betalen.

Beheer
WP Admin