<em>Foto: Ronald Hissink</em> RundveeOpinie

‘Afschrijven op fosfaatrechten melkvee’

De handel in melkveefosfaatrechten komt op gang. Als ik de eerste berichten goed begrijp, dan kost het aankopen van fosfaatproductieruimte rond de €5.000 per koe. Geen kattenpis dus als je wilt uitbreiden.

En als je gaat investeren dan is het natuurlijk belangrijk wat de fiscale behandeling wordt van dit nieuwe bedrijfsmiddel. Voor de verkopende partij zal het winst opleveren die belast is. Dat is, denk ik, niet zo spannend. Maar voor de kopende partij is er nog volop onzekerheid. Kan er afgeschreven worden op de fosfaatrechten? En zo ja, in wat voor termijn dan?

Geen eindtermijn, geen afschrijving

Voor zover ik weet is aan het systeem van de melkveefosfaatrechten geen eindtermijn gegeven. En als er geen eindtermijn is, dan kan er ook niet afgeschreven worden op grond van het goed koopmansgebruik. Want, omdat er geen eindtermijn is, ‘slijt’ het bedrijfsmiddel niet en daardoor wordt de afschrijving geblokkeerd.

Nu is het zo dat in het verleden dezelfde problematiek speelde bij de ammoniakrechten en de pluimvee- en varkensrechten. Ook daar was er (lange tijd) geen eindtermijn en weigerde de fiscus in eerste instantie de afschrijving. Na een geslaagde lobby van de agrarische accountantskantoren en het stellen van de juiste Kamervragen ging de fiscus na politieke druk om. Er mocht wel op de ammoniak-, pluimvee- en varkensrechten afgeschreven worden omdat er opeens wel de verwachting was dat deze zouden verdwijnen.

Accountants en lobby aan zet

Voor de melkveefosfaatrechten geldt hetzelfde: geen eindtermijn en daarom geen afschrijving volgens de hoofdregels van goed koopmansgebruik. Om afschrijving mogelijk te maken zal er ook hier een einde van de regeling verondersteld moeten worden. En zover is de fiscus in ieder geval nog niet.

Voor investeerders in de fosfaatrechten moet er snel duidelijkheid komen. Het al dan niet kunnen afschrijven is van groot financieel belang voor de uitbreidende melkveehouders. De agrarische accountantskantoren en hun lobby zijn nu aan zet. Als het goed is zijn de bijbehorende Kamervragen al in de maak. Hopelijk krijgen we snel duidelijkheid.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier

Beheer
WP Admin