<em>Foto: Penn Communicatie</em> RundveeOpinie

‘Stop overbezetting in de melkveehouderij’

Minstens één lig- en vreetplaats per koe verbetert het rendement en verlaagt de fosfaatdruk.

Als melkveehouderijsector hebben we ongeveer een jaar stilgestaan. Nu is er op hoofdlijnen duidelijkheid over fosfaat en kan iedereen met de hoogste spoed plannen maken voor de toekomst. In plaats van groeien moeten we optimaliseren en rendement verhogen. Niet meer, maar beter wordt het motto.

Minder jongvee, efficiënter voeren en productie per koe verhogen

Het aantal melkkoeien en jongvee op de peildatum van 2 juli 2015 is bepalend voor ieders fosfaatrechten. Daar komt soms eerst iets bij en vervolgens zal een korting plaatsvinden van minimaal 4%. Een paar procent winst is voor iedereen op het eigen bedrijf wel te vinden. Opties zijn: minder jongvee aanhouden, efficiënter voeren en bemesten en/of de productie per koe iets verhogen.

Wat ook veel rendement kan opleveren, is stoppen met overbezetting. Er zijn heel wat bedrijven die nu 10 à 15% meer koeien hebben dan ligplaatsen. Zolang je niet weet wat de regels worden, of nog niet kan bouwen of verbouwen, kan ik me dat voor een korte periode nog wel indenken. Maar we moeten daar nu zo snel mogelijk mee stoppen. De diergezondheid lijdt eronder en dus kost het altijd geld. Ik verbaas me erover dat vakbladen, veeartsen en (voer)adviseurs dat niet veel vaker aankaarten.

‘Allemaal winst’

Koeien zijn kuddedieren. Zij gaan als groep eten en als groep liggen en herkauwen. Wat is er mooier dan in de stal te komen en bijna alle koeien te zien liggen en herkauwen? Dan hebben ze rust, produceren ze melk en worden klauwen en poten niet onnodig belast. Ook komen de dieren die lager in de rangorde staan, voldoende aan bod. Dierenwelzijn, diergezondheid en melkproductie nemen toe, kosten dalen, dus het rendement stijgt, ondanks het lagere aantal koeien. Boeren die er ervaring mee hebben, bevestigen dat. Bovendien kun je nu de koeien en overtollige fosfaatrechten verkopen. Allemaal winst.

Oproep aan alle melkveehouders

Ik doe een oproep aan alle melkveehouders: stop de overbezetting. Voor mij mag dat aanvullend in de fosfaatbrief worden opgenomen, of als vrijwillige code worden afgesproken in de zuivelsector. Zeker toen ik las dat het ministerie een zaak heeft verloren tegen een veehouder met een overbezetting van 50%, werd ik in mijn mening gesterkt dat extra regels soms nodig zijn.

‘Meer rendement op bedrijfsniveau en een reductie van fosfaatrechten op sectorniveau’

Marianne Thieme heeft in een motie ook al gepleit voor minstens één ligplaats per koe. Deze keer zijn wij het grondig met haar eens; hier gaat het echt om dierenwelzijn. Ik wil zelfs verder gaan: in iedere stal moet er minstens één ligplaats en minstens één vreetplaats per koe zijn. We moeten zelf het initiatief nemen als sector en niet wachten tot we door politiek of actiegroepen worden gedwongen.

Stop de overbezetting. Dat geeft op bedrijfsniveau meer rendement en op sectorniveau een reductie van fosfaatrechten: winst aan alle kanten.

Wat betekent de invoering van fosfaatrechten voor uw bedrijf? In het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders wordt onder meer deze vraag behandeld. Boerderij organiseert het webinar op 24 maart, in samenwerking met LTO Nederland en Farmel. Meld u gratis aan.

Start een discussie of stel een vraag op het discussieplatform van Boerderij.

Beheer
WP Admin