Een medewerker van de Gezondheidsdienst voor dieren (GD) verricht onderzoek naar de runderziekte Bovine Virus Diarree (BVD). <br /> <em>Foto: Ronald Hissink</em> RundveeOpinie

‘Rundveehouders, word eens wakker!’

‘We zijn al drie jaar aan het bakkeleien over IBR en BVD’, schrijft columnist Piet Jan Thibaudier. ‘Ga aan de slag, er is geld voor beschikbaar’.

Ibr (Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis) en BVD (Bovine Virusdiarree) vallen voor mij onder de noemer ‘risico’s die je niet wilt nemen’. Toch is er nog steeds geen landelijke aanpak. In 2013 schreef ik al dat de aanpak ervan te langzaam gaat en dat we achterlopen op de rest van West-Europa. Drie jaar later zijn we nog geen stap verder. We hebben eerder een stap achteruit gezet. Nog steeds wordt er veel gepraat. Misschien dat de zuivel collectief deze ziektes gaat oppakken aan de hand van een stimuleringsprogramma. Bij onze melkfabriek krijg je punten bij je duurzaamheidsscore. Mensen, wordt eens wakker! We zijn al drie jaar aan het bakkeleien. In die tijd had Nederland al vrij kunnen zijn. Nederlandse melkveehouders zijn volgens velen de besten van de wereld, maar niet op dit vlak.

‘Portemonee én humeur gebaat bij gezonde veestapel’

De bestrijding is belangrijk. Op een IBR-/BVD-vrij bedrijf zal het diergeneesmiddelenverbruik lager uitvallen dan anders het geval is. Een gezonde veestapel geeft veel werkplezier. Zowel de portemonnee als het humeur hebben er dus baat bij.

Kalverintegraties

Hier en daar klinkt het verwijt dat de kalverintergraties nog niet echt willen meewerken aan de IBR-vrije status. Ik krijg het idee dat de kalveren uit het buitenland net zo duur zijn als hier, maar ze zijn wel flink zwaarder. De lichte kalveren blijven in het land van herkomst. Het is best wel gek dat we hier met een overschot aan kalveren blijven zitten, terwijl er vanuit andere delen van de EU vee met nog lagere statussen binnen wordt gehaald. Daarbovenop komen er met subsidie melkkoeien die IBR-positief zijn getest uit Duitsland naar Nederland. We zijn dus echt het afvoerputje van de EU. Ik vraag me af waarom we zulke grote risico’s nemen.

Enten tegen BVD

Op ons bedrijf enten we al jaren tegen BVD. We gaan nu bij alle koeien van zes jaar en ouder bloed tappen en de positieve dieren afvoeren om IBR-vrij te worden. De kalfjes staan apart van de rest in een kalvertaxi op het erf. Voor de koeien hebben we een laadperron buiten de stal. Vreemd vee en de transporteur kunnen niet meer per ongeluk in de stal komen. Als je met zulke kleine investeringen kunt voorkomen dat dierziektes je bedrijf binnenkomen, is dat de moeite waard.

Krimp veestapel

Nu duidelijk is dat de Nederlandse veestapel moet krimpen, is het niet eens een slecht idee om alle BVD- en IBR-dragers op te sporen en af te voeren. Daarvoor is een beetje steun van het Rijk mogelijk. Er is zo’n € 3 miljoen beschikbaar om de dier­gezondheid te verbeteren. De GD geeft kortingen op onderzoek van oorbiopten en bij bestrijdingsprogramma’s van BVD en IBR en je kunt € 200 korting krijgen op de diagnostiekkosten bij het verhogen van de bedrijfsstatus. Maak hier gebruik van. Dat geld is hartstikke mooi meegenomen, maar het blijft eigenlijk een druppel op de gloeiende plaat.

Beheer
WP Admin