<em>Foto: Bert Jansen</em> RundveeOpinie

‘160.000 koeien weg in 2018’

Van de huidige veestapel moeten 160.000 koeien – bijna 8 miljoen kilo fosfaat – uiterlijk in 2018 het veld ruimen als de fosfaatregels doorgaan zoals op 4 maart aangekondigd. Uitwisselen met varkensfosfaat lost twee problemen op.

Als niemand krimpt, blijft grofweg 1 op de 10 koeien fosfaatrechtenloos. Wie die koeien in 2018 toch houdt, riskeert een boete die vele malen hoger is dan de opbrengst van het houden van de dieren.

Rechten worden schaars en peperduur

1 op de 10 koeien rechtenloos! Om die te legaliseren moet ongeveer een derde van het aantal melkveebedrijven stoppen en de rechten verhandelen. Dat zal in de resterende 2,5 jaar niet gebeuren. Zelfs tijdens torenhoge melkquotumprijzen stopte per jaar nog geen 
3% van de bedrijven. Conclusie: de rechten worden schaars en peperduur; er circuleren al bedragen van €12.000 tot €16.000 per koe. Dan resteert ­gekorte bedrijven niks dan krimpen in omvang. Drama’s op gezinsbedrijven en de sector verzwakt, want zuivelaars zullen niet blij zijn met structureel 
10% minder aanvoer.

Maar varkensmesters willen van rechten af

Is er dan geen uitweg? Jawel! De varkenssector ligt al jaren op apegapen, vooral omdat er geen sterke Nederlandse slachtsector is. Veel mesters lijden forse verliezen en moeten stoppen. Die willen graag van hun varkensrechten af. In de markt doen die nog geen €70. Bij vorige opkoopregelingen brachten die rechten inclusief slooppremies zo’n €200 per varkensrecht op. Voor €250 per varkensrecht willen de stoppers graag handelen, zeker als ze die prijs maar een korte periode kunnen beuren. Daar is binnen enkele maanden echt wel 8 miljoen kilo fosfaat vrij te spelen.

Maak fosfaatrechten uitwisselbaar

Het fosfaatoverschot is rond 4,5 kilo per varken. Inclusief 10% afroming komt dat op 11 varkens per koe. Het gat tussen €2.750 en €12.000 per koe is erg groot. Maak het fosfaat dus uitwisselbaar. De rundveestapel blijft dan op peil, het is € 1,5 miljard goedkoper en er schuift € 400 miljoen saneringsgeld in de varkenshouderij. Alleen zo is een bloedbad te voorkomen.

Beheer
WP Admin