Foto: ANP RundveeOpinie

Verdeling €30 miljoen: geen knaken in de knip

‘Het boerenprotest is niet voor niets geweest.’ Daarmee begroet LTO-voorzitter Albert Jan Maat de verdeling van de €30 miljoen aan Europees geld over diverse projecten, die de structuur van de rundvee- en varkenshouderij moet versterken.

Maat zag die boerenprotesten aanvankelijk niet zo zitten en verkoopt nu de verdeling van het geld als zijn succes.

Versterking van de structuur was niet wat de betogers op 7 september op het Place du Luxembourg in Brussel voor ogen stond. Ze wilden directe financiële ondersteuning van hun door lage melk- en varkensprijzen getroffen bedrijven. De melkveehouders keken daarbij vooral naar de afgedragen superheffing over het laatste melkjaar. Daar wisten ze wel een goed doel voor: de eigen bankrekening.

In België en Frankrijk komt het Europese geld rechtstreeks ten goede aan de vee- en varkenshouders. Die krijgen knaken in de knip. In Nederland ondersteunt het beleidsprojecten. Nederlandse melkveehouders krijgen maximaal €1.250 contant uitbetaald: €750 als de koeien voor het maaien de weide ingaan, €500 ter dekking van KringloopWijzer-kosten.

Geen contante betalingen

Het niet weidende kwart van de veehouders kan die eerste €750 al direct op zijn buik schrijven. Varkenshouders krijgen helemaal geen contante betalingen. Hun 10 miljoen gaat zitten in bedrijfsverplaatsingen, oplossen van lokale overlast en begeleiding en opleiding van producentengroepen.

De uitkomst is niet waar de protesterende boeren om vroegen. De knaken komen uiteindelijk wel beschikbaar, maar niet in hun knip. Misschien dat de verbeterde structuur op termijn geld oplevert, maar dan moet je het wel zo lang kunnen uitzingen.

Beheer
WP Admin