Redactieblog

5186 x bekeken 17 reacties

'Melkveehouderij treft dubbele beproeving'

Het is niet alleen de slechte liquiditeitssituatie die menig boer zorgen geeft. Er is meer aan de hand. De markt veroorzaakt een benarde situatie voor de exploitatie van de melkveehouderij.

Extra melk door vrij melken, is macro niet zo veel. Alleen door vraaguitval, politiek en matige conjunctuur is elke druppel er een te veel. En dat ervaart de melkveehouderij: zo werkt markt zonder bescherming en dat wenst handelsorganisatie WTO.

Wanneer herstelt markt zich?

De markt gaat zich herstellen, alleen wanneer is de vraag. Als dat gaat duren tot na de maisoogst 2016, zie ik de situatie als erg zorgelijk. Nu worden veel bedrijven door banken geholpen om de moeilijke tijd door te komen. Gesaneerd gaat er worden, na de herfstaanslag op liquiditeiten, bij te weinig perspectief. Ik hoop dat het tij snel keert.

Onbehoorlijk bestuur rond fosfaatrechten

De moeilijke markt is zorgelijk, maar de grootste zorg is de onduidelijkheid in de sector en de opstelling van het landbouw bedrijfsleven, landbouworganisaties en politiek. Fosfaatregelgeving, het zal deze week duidelijk worden, ik vind het onbehoorlijk bestuur. De besluiteloosheid op dit dossier door de politiek, de illusie dat het landbouwbedrijfsleven er zelf uit komt laat ik varen, heeft veel schade toegebracht bij planvorming van boeren.

Rationeel boeren beste garantie voor continuïteit

Het gekissebis over, kalfjes bij de koe kan blijkbaar geen eerlijke afweging meer verkrijgen, oppervlakkige gevoelens bepalen.

De onduidelijkheid betreft met name het verdienmodel. Rationeel boeren: duurzaam intensief, hoog dierwelzijnsbewustzijn, minimale milieu-impact en sociaal omgevingsbewust boeren is de laatste 30 jaar de beste garantie voor continuïteit. En in mijn beleving zal dat ook zo blijven; de tijdsgeest zorgt voor aanpassing in polijsting, niet in essentie.

Verdienmodellen koesteren en etaleren

Wanneer wij als Nederland willen blijven boeren, ook als exporteur van agrarische producten, met kennis, dan horen politiek, landbouworganisaties en bedrijfsleven deze verdienmodellen te koesteren en te etaleren. Deze beproeving van de gewenste koers is een zwaardere dan de financiële. Onduidelijk en onzekerheid knagen veel meer dan overbrugging.

De samenstelling van Van Dams commissie-Nijpels getuigt hoe deze staatssecretaris tegen de sector aankijkt. En dat wat er uitkomt zal bij geen enkele boer landen.

Laatste reacties

 • haj146

  Precies. De lage melkprijs is vervelend maar te overleven. De onduidelijkheid en eisen rond fosfaat maar VOORAL de grondgebondenheid maakt de sector kapot. En veel meer dan onze belangenbehartigers willen zien. Nog steeds geloven ze in fosfaatrechten terwijl het dezelfde waren die pleitten voor afschaffing van quotum. Met name Romijn met zijn trieste standpunten.

 • Zuperboer

  Prima Column, die precies verwoord waar de crux zit. Op het erf kun je alleen maar doordoen, alle (gratis en ongevraagde) adviezen ten spijt. Stilzitten als je geschoren wordt. Fosfaatquotering instellen in de vrije markt is een hele gevaarljike wending die desastreuze gevolgen kan hebben. Met name als de mestverwerking zomaar buiten beschouwing gelaten kan worden alsof de sector er totaal niet toe doet.

 • alco1

  License to produce:

  Goede verzorging o.a. voer
  Verantwoorde mestplaatsing.(verwerking)
  Acceptatie in de buurt.

  Alles wat er verder verzonnen wordt zal alleen maar een extra kostenpost worden t.o.v. de concurrent.

 • oorspronkelijk

  produceren maar
  en de mensen die er toch geen verstand van hebben laten betalen voor interventie en hun mond houden
  hoezo acceptatie
  ook het luxe segment moet voor afbraakprijzen????

 • Zuperboer

  #oorspronkelijk; Heb je zelf een bedrijf dat in produktie is? Hoe wil jij als individu deze situatie dan oplossen voor je eigen bedrijf?

 • geen boer

  ik denk dat slechte marktvooruitzichten wel degelijk het grootste probleem is. Onduidelijkheid rondom regelgeving is vervelend, maar een beperkende factor zal er altijd blijven in ons volle land met dure grond, en de nieuwe spelregels zijn eigenlijk alleen uiterst belangrijk voor een heel kleine groep snelle groeiers. Die trekken vooral veel aandacht nu, maar de grote meerderheid heeft min of meer dezelfde bedrijfssituatie als 3 jaar terug, en zij zullen hieraan ook niet al te veel hoeven te wijzigen met nieuwe regelgeving.
  De lage melkprijs treft echter iedereen, elke dag.

 • farmerbn

  Het gaat altijd over geld. Als je die ruim voorhanden hebt, is het fosfaatdossier draaglijk. Heb je geld tekort dan ergert het je.

 • haj146

  @geenboer. Prijzen kunnen weer aantrekken. Verstikkende wetgeving blijft en wordt alleen maar gekker. Ook al ben je tov vorig jaar niet gegroeid kom je straks aan het fosfaatrechten kopen. Wanneer je dit geld niet uit hoeft te geven hoef je t ook niet weer te verdienen

 • oorspronkelijk

  vraag weder vraag
  losse opmerkingen is mij verweten juist het is geen mening
  maar het zijn punten die ook mee gewogen moeten worden.
  in overleg gaan dan moet de oplossing niet bij voorbaat door individueel belang vast staan er leiden vele wegen naar Rome. angst en onzekerheid zijn mijn drijfveren enkele statements te ventileren

 • alco1

  @ Oorspr....
  Interventie wordt ook door ons als 'not done' beschreven.
  Het is alleen maar uitstel van herstel, waardoor boeren valse verwachtingen kunnen gaan scheppen en nog dieper in de penarie geraken.
  Ook de gedachte van "produceren maar", is totaal niet ons streven.
  We zien echter geen echte werkbare oplossing en om dan maar te gaan roepen dat het anders moet is beneden ons verstand.

 • geen boer

  over de marktomstandigheden wordt nogal luchtig gedaan. Dat is onverstandig. Er is geen enkel teken dat een verbetering aanstaande is. Sinds de afschaffing van het EU quotum heeft de mondiale melkmarkt zijn belangrijkste regel-instrument verloren, en dat is te merken. (opmerkelijke OPEC analogie trouwens) Deze situatie is vooral voor Nederland uiterst nadelig; hier blijft men met handen en voeten gebonden aan een of andere vorm van fosfaatmaximum, terwijl grotere landen dit veel minder of niet hebben. Waar de EU als groot geheel als regulator op kon treden, kan NL dat alléén niet. De resultante is dus dat wij hier wél last hebben van een lage wereldmarktprijs, maar níet kunnen opschakelen wanneer de prijs aantrekt.
  Als individuele veehouder kun je slechts beperkt hierop inspelen, ik voorspel dat er heel veel jongvee de deur uit gaat de komende drie jaar.
  Als BV Nederland zou bijvoorbeeld verdere inpoldering IJsselmeer het overwegen waard zijn, vreemd dat boerenorganisaties hier nooit voor pleiten.
  Nee, menigeen zal nog met weemoed terug denken aan de quotum tijd, die op een halfjaartje na altijd voor een goede melkprijs en derhalve voor veel welvaart in de sector gezorgd heeft.
  'Een ansicht en herinneringen', zong Sonneveld.

 • Mfb

  Als we nu quotum hadden gehad was de melkprijs volgens mij geen haar beter geweest. De vraag is gewoon even wat minder maar die zal zeker weer aantrekken.
  Houdt je eigen kostprijs in de gaten. Ik ben blij dat ik extensief ben. Melken uit eigen ruwvoer is nog altijd het goedkoopste wat er is en dankzij al die "ondernemers"die mest teveel hebben levert het aanvoeren van die voor mij zo kostbare mest ook nog eens mooi geld op!

 • Mfb

  @geen boer
  Als je nu terugschakelt (wat volgens mij iedereen zou moeten doen) kan je bij betere prijzen weer opschakelen!
  En jouw opmerking over dat inpolderen geeft al helemaal aan hoe ver je van de werkelijkheid af staat. Laat me niet lachen... Wordt alstublieft wakker...

 • Farmer4life2

  Ja, er is teveel melk. Maar als we net zoveel leveren als 2014 wereldwijd was er alsnog teveel. Door veel vraag uitval en 2% meer aanbod is er circa 5% teveel melk op de markt.

  Hoe lager de prijs, hoe meer welvaarts klassen het kunnen kopen. Hoe meer afzet. Totdat melkveehouders het niet meer kunnen volhouden, het aanbod afneemt en de vraag en aanbod weer in balans komt, gaat de prijs weer stijgen net zolang er weer te weinig welvaart klassen zijn die het kunnen kopen.

  Het grote verschil tussen varkensvlees en melk is dat het beter verwaard kan worden, Nederland hier erg goed in is via de coöperatie en er nog steeds minder overproductie is van melk dan varkensvlees.

  Voor de rest.... Minder jongvee, hogere (levens) productie per koe en meer van eigen land.
  Totdat we op 35 biggen per zeug zijn en dat de overproductie nog groter is. Waardoor we het op gebied van levelplaying field door de verfoeide overheid vast lopen

 • geen boer

  @ Mfb @ 23:02
  Ik begrijp dat je oppert dat iedereen vrijwillig terugschakelt? Vrijwillig? Met alle respect; wie staat hier ver van de werkelijkheid?

 • mtseshuis

  Van terugschakelen zal absoluut geen sprake zijn bij niemand. Behalve dan degene die door financiële perikelen daartoe gedwongen wordt, hetzij doordat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden, hetzij doordat ruwvoer opraakt en het niet meer uit kan mais bij te kopen.
  Totdat dit aan de orde is, zal er geen hond terugschakelen, totdat er gedwongen wordt dmv fosfaatrechten

 • Foxxy

  De laatste 7 stoppers hier waren tussen de 41 en 54 jaar!

  De kapitaal krachtige bedrijven blijven!

  (laat dat gros nou 55 jaar of ouder zijn zonder opvolger en investeringen)

  Veel geluk!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.