Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

LTO tevreden met weidemelkfooi

Vorig jaar acties in Brussel. Omdat we te weinig voor de melk kregen. Herinneren we ons dat nog?

Belangenbeharigers NMV en DDB met Sieta van Keimpema op de barricaden en LTO-voorzitter Albert Jan Maat aan de overlegtafel. Resultaat: €30 miljoen voor Nederland. Het werd bestemd voor de melkveehouderij en de varkensboeren.

Ik heb het toen een fooi genoemd. Vooral afgezet tegen het hoge bedrag dat we aan superheffing moesten betalen. Dat had terug gemoeten naar ons land. Maar goed, we kregen niet meer dan de schamele €30 miljoen. En die werd verdeeld.

Werkgroep lage melkprijs

Er kwam een heuse werkgroep. Het ministerie zat er in, plus de vertegenwoordigers van landbouworganisaties en natuur. Wonderlijk. Wat heeft de natuur te maken met een te lage melkprijs voor de boeren?

“Beleid van de linkse staatssecretaris Martijn van Dam”, zegt Hanna. “Die dacht: ik heb een pot geld te verdelen en daar zijn we als PvdA goed in. Dus geven we het niet aan de rechthebbende, de boer, maar besteden het aan leuke dingen voor de mensen. En dat zijn vooral de groene hobby’s, die geen geld opleveren, maar misschien wel stemmen. Want zoals de boer wanhopig wacht op een betere melkprijs, zo hunkert de PvdA naar meer stemmen. En die komen niet bij de boeren vandaan, maar wel bij natuurminnaars.”

Weidevogels, maar geen weidegang

Goede analyse van Hanna. En dan begrijp ik zo’n Maat van LTO niet. Die had moeten strijden voor geld dat direct in de knip van de boer komt. Niets daarvan. Hij is juichend over de fooi van €750 voor de boeren die de koeien voor de eerste snee de wei insturen. Dat zijn over het algemeen de kleine tot middelgrote bedrijven, die toch al weiden. Een beetje zakgeld voor deze boeren. Maar er komt geen koe extra door in de wei. Het gaat om de weidevogels, niet om de boer. En toch juicht Maat.

“Maat is een meeloper”, smaalt Hanna. “Altijd overleggen, al is het ook met de duivel. En altijd blij met het resultaat. Het tegendeel van een strijder voor onze boerenbelangen. Het feit dat de vakbonden floreren, hebben ze aan hem te danken. Maar wij schieten er geen bal mee op.”

Beheer
WP Admin