Foto: ANP RundveeOpinie

Hoofd- en bijzaken in Haags melkveedebat

Naar verluid ligt er eindelijk een conceptvoorstel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bij de regiegroep fosfaat. De bewindsman nam de afgelopen maanden de tijd om zich te verdiepen in het dossier.

Daarbij – het moet gezegd – niet geholpen door de interne verdeeldheid onder de zogenoemde stakeholders. LTO Nederland, zuivelorganisatie NZO en jongerenorganisatie NAJK presenteerden deze week hun visie: geen koppeling met grond, afroming van 25% bij handel en melkveefosfaatproductie in zes jaar terugbrengen onder het plafond van 84,9 miljoen kilo. In 2015 is dit gegroeid naar 88,4 miljoen kilo.

Met deze stellingname staan zij lijnrecht tegenover die andere partijen in de regiegroep Stichting Natuur en Milieu (geen handel) en Netwerk Grondig (grondgebonden).

‘(Zuivel)sector had zelf regie moeten nemen’

Onzekerheid is nog steeds troef voor de melkveehouderij. Het vreet aan de gemoedsrust in de sector. Toegegeven, het is allemaal ingewikkeld. Eigenlijk zit de foutfactor ook veel verder terug. De (zuivel)sector had zelf de regie moeten nemen, en de beteugeling van het fosfaatplafond niet bij de politiek moeten neerleggen. In Den Haag spelen onbeheersbare emotionele en electorale belangen een rol, zoals de ophef over kalveren bij de koe. In de miljoenenbusiness van de zuivel is dit echter een bijzaak.

Gedane zaken nemen geen keer. Hopelijk geeft de politiek vanaf nu weer prioriteit aan het mestdossier.

Beheer
WP Admin