Foto: Jan Willem Schouten RundveeOpinie

Bijzonder beheer: zorg of zegen?

“Steeds meer boeren zitten bij de bank in bijzonder beheer”, klaagt Harm Wiegersma, voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV. Die zorg heeft hij zeker ook uitgesproken bij de kardinaal, die hij in Rome mocht ontmoeten.

DBB-voorzitter Sieta van Keimpema mocht zelfs 4 minuten met de paus praten over alle boerenellende. Naar eigen zeggen heeft ze daaruit een vervolggesprek gepeurd. En nu maar hopen dat dit wat oplevert.

Wiegersma: ‘Aantal klopt niet’

Wiegersma denkt dat de banken niet de waarheid vertellen over het aantal boeren dat onder Bijzonder Beheer valt. Het zijn er volgens hem veel meer. Hij ziet dat bij zijn leden en ook in de omgeving. Hij verkondigt deze boodschap luid, omdat hij vindt: ‘Hoe meer mensen dat weten, hoe beter.’

Getallen niet alarmerend

Het waarom daarvan ontgaat mij. De getallen die de banken noemen, zijn voor de melkveehouderij niet verontrustend, enkele procenten van het aantal boeren. Ik denk dat dit nog weinig is in vergelijking met het midden- en kleinbedrijf.

Waarom zou je dit van de daken schreeuwen? Wat levert het op? Het zegt namelijk minstens zoveel over de kwaliteit van de boer als over de bank, die misschien een wat te royale lening heeft verstrekt.

Ondernemer is zelf verantwoordelijk

En moet je als boer blij zijn met dat geklaag? Aan de keukentafel van buren en zogenaamde vrienden ga je al genoeg over de tong als het tegenzit. En men weet dat de bank moeilijk doet, daar hoeft echt niet meer zieligheid bij. Uiteindelijk ben je zelf ondernemer en verantwoordelijk. Dat zeggen ze nooit direct tegen je, maar wel over je.

Daarbij, hoe erg is het als je onder bijzonder beheer valt? Natuurlijk zit je financieel in zwaar weer, maar de meeste boeren komen daar wel weer uit. Kijk maar naar het aantal faillissementen in de landbouw. Dat is veel lager dan in andere bedrijfstakken.

Na bijzonder beheer rendabel verder boeren

Bovendien is bijzonder beheer de juiste afdeling voor geldzorgen. Daar zitten mensen die deskundig zijn. Die tijd hebben om je te helpen uit de problemen te komen. Die er zelf ook belang bij hebben te zorgen voor een oplossing.

Het gaat me te ver om te zeggen dat bijzonder beheer voor de boer een zegen is. Het helpt op termijn wel de zorgen te verlichten. Wat is het daarna fijn om zonder het toeziend boze oog van de banken weer rendabel verder te boeren.

Beheer
WP Admin