Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

Rol voerindustrie en banken zwak vastgelegd in fosfaatplan

Het fosfaatreductieplan, dat vorige week is bekendgemaakt, kan op minstens twee belangrijke punten worden aangescherpt en verbeterd.

Dit betreft de verplichting van de veevoerindustrie om fosfaatarmere brok te leveren en de rol van de banken. Zonder concretere omschrijving en vastlegging van hun verplichtingen, is de kans groot dat zich eind volgend jaar weer eenzelfde ‘stoom-en-kokend-waterscenario’ afspeelt als momenteel het geval is.

Het is mogelijk dat over beide spelers meer is beschreven in het uitgebreide pakket projecties en analyses dat de zuivel nog naar Brussel moet sturen (onder meer vanwege de mededingingstoets), maar tot nu toe is daar geen helderheid over.

De rol van de banken

Van de voerindustrie wordt verwacht dat die een bijdrage gaat leveren in de vorm van fosfaatarmere brok. De vraag is echter hoe hard die verplichting is. Kan de bedrijfstak daar op worden aangesproken, zoals zuivelbedrijven misschien ook zullen worden aangesproken? En dan is er nog niets geregeld over de aanvoer van bijproducten.

Belangrijker is de rol van de banken. Van veehouder en zuivelindustrie wordt verwacht dat ze gezamenlijk zorgen voor minder fosfaatuitstoot, met behulp van melkmalussen en koeboetes. Om druk op de ketel te zetten, is een progressief boetesysteem opgezet. Om iedereen te laten meedoen, wordt een algemeen verbindend verklaring (AVV) aangevraagd.

Uitkomst fosfaatplan beter garanderen

Het garandeert echter nog niet dat voldoende melkveehouders de fosfaatproductie zullen minderen. Ervan uitgaande (zoals gewoonlijk) dat ‘anderen’ stoppen, kan worden besloten om zelf het vizier op groei te houden en dan maar een jaar lang boete te betalen. Met een goed plan, geeft de bank wel de financiële ruimte. Het collectieve resultaat is voorspelbaar. Juist over dit mechanisme en het toezicht daarop is weinig (openbaar) vastgelegd en wringt de schoen.

Om de uitkomst van het fosfaatplan 2017 beter te garanderen, is het dus van belang om ook de kredietlijntjes van de banken te bewaken en die in het AVV-pakket te betrekken.

Beheer
WP Admin