Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Regie hoort bij de overheid’

A-ware, DOC en Henri Willig zijn afgehaakt bij het melkreductieplan, Deltamilk overweegt dit. FrieslandCampina en LTO zijn echter nog steeds voor het plan en zij vormen een meerderheid binnen ZuivelNL.

De vraag is alleen of deze twee partijen hun wil doordrukken. Want voor doorzetten van macht betaal je eens het gelag.

LTO wil dat de regeling gaat aansluiten op de invoering van fosfaatrechten, dus de grondgebonden veehouders ontziet. Zuivelaars willen een uitzondering voor na 2 juli 2015 gestarte bedrijven, wat de vraag oproept wat het wezenlijke verschil is tussen nieuw starten met 100 koeien, of uitbreiden met 100 koeien. Volgens de afhakende zuivelaars wordt de regeling hierdoor zo complex, dat ze niet meer is uit te leggen, uit te voeren en te controleren. Ook is onduidelijk of er wel een Algemeen Verbindend Verklaring volgt en of de regeling daarmee de derogatie 2017 wel redt.

‘Je kunt niet verwachten van belangenbehartigers en zuivelaars dat ze keuzes maken die altijd een aanzienlijk deel van de veehouders tot stoppen dwingen’

De sector is niet in staat iets te regelen in het fosfaatdossier. De verschillen in opvattingen tussen grondgebonden en intensief, Noord en Zuid, klein en groot zijn zo groot, dat deze niet weg te polderen zijn. Je kunt ook niet verwachten van belangenbehartigers en zuivelaars dat ze keuzes maken die altijd een aanzienlijk deel van de veehouders – en daarmee de melkaanvoer – tot stoppen dwingen. Daarmee is de wetgever, het parlement, aan zet. Daar hoort de regie ook: bij de overheid, niet in de achterkamertjes van de zuivel.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin