Foto: Michel Zoeter RundveeOpinie

‘Na fosfaatwet komt de vetwet’

Vet is ongezond. Vet is lekker. Het eerste wordt ons contant om de oren geslingerd. Het tweede, het lekkere van vet, wordt zelden genoemd.

Vet is ongezond. Vet is lekker. Het eerste wordt ons contant om de oren geslingerd. In reclame, door wetenschappers en door magere dieetgoeroes, die een beetje vet op de botten niet zou misstaan. Het tweede, het lekkere van vet, wordt zelden genoemd. Of liever gezegd, het wordt verzwegen. Het is geen nieuws en niet sexy.

‘Een stuk vlees, met een vetrandje. Veel lekkerder dan die magere lappen’

Welnu, wat vet betreft ben ik niet sexy. Wat is er lekkerder dan een met roomboter gesmeerd stuk brood, belegd met een stevige plak volvette, Goudse belegen kaas. Vet, maar om je handen bij af te likken. Of een stuk vlees, met een vetrandje. Veel lekkerder dan de magere lappen, die met kruiden en saus moeten worden opgesmaakt. En niet te vergeten een stukje worst. Een echte oppepper, voordat je gaat melken.

Allemaal fout, volgens de deskundigen, die over de smaak maar zwijgen. Maar ik voel me er wel bij.

‘Of een stukje worst. Een echte oppepper, voordat je gaat melken’

Over de nieuwe fosfaatwet hoor ik ze ook niet. Vreemd. Die zal tot gevolg hebben dat we veel minder jongvee aanhouden. Er gaan meer jonge dieren naar de slacht, om maar zoveel mogelijk koeien te kunnen melken. Dat brengt geld in het laatje.

Verder zullen we door de fosfaatwet koeien gaan fokken met veel hogere gehaltes. Vet is dan het gemakkelijkst te beïnvloeden. Dat gaan we in de toekomst allemaal doen. Gevolg: meer vet. Vet dat volgens de smaakmakers in de gezondheidssector met hun schriele vertegenwoordigers van het bord is verbannen.

‘Door de fosfaatwet gaan we koeien fokken met veel hogere gehaltes, vet is dan het gemakkelijkst te beïnvloeden’

Tegenstrijdig beleid. Via de fosfaatwet minder jongvee en koeien en daardoor op hetzelfde moment het signaal afgeven dat je beter op hogere vetgehaltes kunt gaan fokken. Dat lukt zeker. Dus over een paar jaar hebben we minder koeien met een veel hoger vetgehalte.

Wedden dat de politiek dan weer een debat houdt over het hoge vetgehalte in de melk? Dat Europees geld wordt besteed aan het opkopen van melkvet in de vorm van boter? En dat er weer boterbergen ontstaan? Gevolgd door de nieuwe maatregel om de vetproductie te beperken. Wie weet, komt er een quotering voor vet per hectare. En komen er vetrechten.

‘Wie weet, komt er een quotering voor vet per hectare. En komen er vetrechten’

U lacht me uit om deze veronderstelling? Als u er vrolijk van wordt, is dat mooi meegenomen in deze donkere dagen voor kerst, maar dubbel donker voor de boer. Maar ik zie het over een aantal jaren wel gebeuren. Zowel het melkquotum als de fosfaatrechten kwamen als een donderslag bij heldere hemel. De politiek is troebel. Daarvan kun je alles verwachten.

Beheer
WP Admin