Foto: Roel Dijkstra RundveeOpinie

‘Grondgebonden wint fosfaatdiscussie’

“Een omslag in denken”, noemt Hanna de uitkomst van de fosfaatdiscussie in de Tweede Kamer. Het gaat in de richting van de grondgebonden melkveehouderij. Netwerk Grondig heeft gewonnen.

Pijnlijk duidelijk werd ook dat de LTO niet de juiste antenne heeft om de problemen te beoordelen. Het ontzien van de grondgebonden bedrijven ten koste van de generieke korting van 2,5% extra is daar een voorbeeld van. Steeds waren de vergaderboeren van LTO voor één generieke korting, met weinig uitzonderingen. Nu zijn ze plotseling om en steunen ook de Kamervoorstellen, waar de generieke korting hoger wordt. Daar hebben nogal wat LTO-leden last van en moeite mee.

‘LTO-leden lopen te veel aan de leiband van FrieslandCampina en andere zuivelverwerkers’

“Het zijn slapjanussen”, oordeelt Hanna.”Ze lopen te veel aan de leiband van FrieslandCampina en de andere zuivelverwerkers. Die hebben belang bij grote bedrijven. Daar komt veel melk vandaan en ze hebben een lage kostprijs. Ze piepen veel later bij een lagere melkprijs.”

“Ze kunnen het plan van de monovergisters ook wel in de ijskast zetten”, vult Hans aan. “Dat was bedoeld om meer koeien op minder land te kunnen houden. Als het nu toch richting grondgebondenheid gaat, hoeft de mest ook niet meer vergist te worden. Dat geld kan worden bespaard.”

‘Het is toch te gek dat we met de moderne wetenschap niet proberen de waardevolle stoffen uit mest te benutten’

Hanna en Hans hebben gelijk. De beweging richting grondgebonden is in gang gezet. Daarvoor is uiteindelijk geen mestverwerking nodig. Dat is wel jammer. Het geeft mij een gevoel dat we teruggaan naar vroeger, terwijl ik geloof in vooruitgang. Mest is nog altijd een bron van fosfaat en stikstof. Het is toch te gek dat we met de moderne wetenschap niet proberen daaruit de waardevolle stoffen te benutten. Op de wereld dreigt een tekort aan fosfaat. Het is dan niet meer dan logisch dat je tracht die uit te mest te halen. Die ontwikkeling staat nu stil. Jammer.

‘Grond blijft bij grondgebondenheid duur of wordt nog duurder. En de kostprijs van melk zal stijgen’

“Eén ding staat als een paal boven water”, sluit Hanna af. “De grond blijft bij grondgebondenheid duur of wordt nog duurder. En de kostprijs van melk zal stijgen. Wat ik in het hele verhaal echter mis, is het verdienmodel van de boer. Daarvoor heeft niemand een oplossing.”

Beheer
WP Admin