Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Grondgebonden bedrijf ontzien heeft zijn prijs’

De grondgebonden boeren worden gematst bij de korting op de fosfaatrechten – als die per 1 januari 2018 worden uitgedeeld.

Het woordje ‘als’ staat hier niet voor niks. Gaat dit allemaal wel door? Als Brussel niet akkoord gaat, hoeft Van Dam het systeem niet eens meer in te voeren. Als hij straks tenminste nog in functie is. Dat is zeer onzeker. Niet alleen omdat er verkiezingen komen, ook omdat hij de Kamer op het verkeerde been heeft gezet over zijn gesprekken in Brussel.

De grondgebonden boeren zijn ‘onschuldig’ in de ogen van een Kamermeerderheid. Zij hebben het mestoverschot niet veroorzaakt. Daar is iets voor te zeggen. Zij kunnen mest op eigen land kwijt. Maar er is net zoveel tegen te zeggen. Grondgebonden boeren die zijn gegroeid, hebben wél bijgedragen aan overschrijding van het fosfaatplafond. Alles wijst erop dat de Kamer dinsdag 6 december voor de motie stemt die grondgebonden bedrijven ontziet. En met hen waarschijnlijk ook niet-grondgebonden bedrijven die binnen 20 kilometer mest afzetten, evenals boeren die een ‘klein’ fosfaatoverschot hebben.

Hoge prijs voor niet-grondgebonden bedrijven

De uitzonderingen zijn goedbedoeld, maar hebben nadelen. Het beleid wordt er nóg zompiger van: lastiger te handhaven en moeilijker te verkopen in Brussel. Bovendien wordt de appel nog zuurder voor de zogeheten niet-grondgebonden bedrijven. Zij moeten extra inleveren. Dat is een hoge prijs.

Beheer
WP Admin