Foto: DMK en Michel Velderman RundveeOpinie

‘Duits DOC ligt dwars’

Soms wil je niet, maar moet je wel. Dat is het geval met DOC. Over de fusie door bestuurlijk falen en de lage melkprijs is genoeg gezegd. “Geen zout in de open wond strooien”, adviseert Hanna terecht. Toch kan het nu niet anders.

DOC is tegen het fosfaatakkoord. Voorzitter Arjan Schimmel, die er ook voor zorgde dat DOC in Duitse handen werd gedreven, treedt daarom af als bestuurslid van Zuivel.nl. Een nieuwe dwarsligger. Maar om andere redenen dan fosfaat, zo gonst het rond.

‘DOC-bestuurders zijn bang’

DOC-bestuurders zijn bang. Niet zozeer voor de fosfaatrechten, maar voor de leden. Voor het niet-ophalen van alle door de leden aangeboden melk schijnt een statutenwijziging nodig te zijn.

Dat durft DOC niet aan. Dat bedrijf is bang dat leden dan de kans grijpen om afscheid te nemen van hun coöperatie. Dat willen velen wel, maar het hoge uittredegeld houdt ze tegen. Bij een statutenwijziging kunnen ze gratis weg. Dat kan een leegloop van leden betekenen.

Dat bedrijf is bang dat leden dan de kans grijpen om afscheid te nemen van hun coöperatie. Dat willen velen wel, maar het hoge uittredegeld houdt ze tegen. Bij een statutenwijziging kunnen ze gratis weg.

Het Duitse moederbedrijf DMK verliest al veel melk

Dat komt DOC slecht uit. Het Duitse moederbedrijf DMK verliest al veel melk en daar past minder melk van DOC niet bij. Het zou een nog grotere onderbezetting betekenen van de fabrieken en dat wil DMK niet. Ze hebben problemen genoeg met hun melkprijs.

“Daarom hebben de Duitse bazen vast tegen Schimmel gezegd dat hij zich moet verzetten tegen de komst van het fosfaatakkoord. Schimmel, met 10% maar een klein deel zonder invloed van DMK, kon dan niet anders dan de Duitse opdracht uitvoeren”, fantaseert Hanna. “Bovendien is het goed voor DMK dat Nederland de derogatie verliest en minder melk kan produceren.”

Ze kan best eens gelijk hebben. Eigen belang gaat voor groepsbelang.

Als de derogatie wegvalt

“Toch maken ze een denkfout”, zegt Hanna. “Als de derogatie verdwijnt, heeft een fabriek met grote boeren, zoals DOC, er het meest last van. Daar gaat de melkproductie pas echt naar beneden. Een kortetermijnvisie.”

Ik stoor me aan het bestuurlijk onvermogen. Nu probeert een Duitse melkfabriek de Nederlandse pogingen om derogatie te behouden, te dwarsbomen. Door verkeerde beslissingen van het DOC-bestuur in het verleden.

Beheer
WP Admin