Foto: ANP RundveeOpinie

‘Debatteren of regeren?’

Even heb ik overwogen om ook naar Den Haag af te reizen om het Kamerdebat over de fosfaatrechten bij te wonen. Een dappere delegatie melkveehouders uit het hele land heeft de monsterzitting volbracht.

Diepe bewondering voor hen die de lengte ervan hebben doorstaan en naar het vaak oeverloze gepraat hebben geluisterd. De term monsterzitting doet zijn naam eer aan.

Naast het feit dat er Kamerleden zijn geweest die een constructieve bijdrage hebben geleverd aan dit moeilijke vraagstuk, heb ik me vooral enorm geërgerd. Hoe ga je als politicus zo’n debat in? Probeer je met elkaar tot een oplossing te komen voor een kwestie die veel kanten heeft, aan niemand helemaal recht doet, maar vooral zeer nijpend is, of is het de bedoeling elkaar zoveel mogelijk neer te halen en zaken uit het verleden of zaken die er helemaal niet toe doen, erbij te sleuren? Dat dit de bestuurders van Nederland zijn … Het is niet vreemd dat het vertrouwen in de politiek afneemt. En dan heb ik het alleen nog maar over de landbouw.

‘Zwabberbeleid’

We hebben al jaren te maken met een zwabberbeleid. Niemand weet meer welke kant we worden uitgestuurd. Een stortvloed aan regels wordt over ons uitgespreid. Alsof er ook maar iemand beter van wordt; en het milieu en de dieren al helemaal niet. Die regels belemmeren ons om ons geliefde beroep fatsoenlijk uit te kunnen voeren. Hoe dit mogelijk is? Dat is niet moeilijk te raden met een kabinet zonder gedegen kennis van de landbouw.

Als inwoner van een hoogontwikkeld en innovatief top-exporterend landbouwland, is dit maar moeilijk te verteren. Als een bedrijf wordt geleid op de manier waarop ons kabinet de landbouw wil leiden, zou dat bedrijf al lang failliet zijn.

Tijd verspillen

Realiseert iedereen in Den Haag zich hoeveel verantwoordelijkheid hij draagt? Je zit daar niet voor jezelf. Niet om ideologieën uit te dragen, daar is de verkiezingstijd voor. Je zit daar om te besturen. Handen uit de mouwen, samenwerken! Wanneer het debat dan wordt gestart en er direct een kwartier wordt verspild over het al dan niet uitstellen mocht het toch eens na twaalf uur ‘s nachts worden, dan haak ik al af. Af en toe een blik werpen op de livestream houdt me prima op de hoogte. Blij dat ik morgen weer in mijn laarzen tussen de koeien sta.

Beheer
WP Admin