RundveeOpinie

‘Belachelijk pleidooi voor weidevergunning’

Een vergunning om koeien in de wei te laten en mest uit te mogen rijden. Het klinkt te gek voor woorden.

Toch is hierover op dit moment een strijd gaande op het hoogste niveau, bij de Raad van State.

Milieuorganisaties wijzen erop dat beweiden en bemesten stikstof in het milieu brengen. Gebeurt dit in de buurt van natuurgebieden, dan kan die stikstof neerslaan op die kwetsbare natuur en dat kan een schadelijke uitwerking hebben.

Daarmee hebben ze vast wel een puntje. Er komt ammoniak vrij bij beweiding, vooral als er urine en mest op één plek terechtkomen. En bij mest uitrijden gaat ook stikstof de lucht in. Daarom zijn er regels voor emissiearm uitrijden voor alle boeren. En die hebben effect.

Omgekeerd signaal

Maar een vergunningplicht voor beweiding, dat zou bizar zijn. Die brengt bureaucratische rompslomp, extra kosten, controles, gedoe, een minieme opbrengst voor de natuur maar vooral: ergernis.

Veehouders liggen van alle kanten onder vuur. Weidegang is een van de vele kwesties die er spelen. Meestal is het verwijt dat koeien te weinig in de wei komen. Een vergunningplicht voor beweiding is een precies omgekeerd signaal. Dat riekt naar boertje pesten. De pleitbezorgers hiervan – Werkgroep Behoud de Peel en Mob – vervreemden zo boeren én burgers van zich. En zo bewijzen ze hun eigen zaak ook geen dienst.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin