Foto: ANP RundveeOpinie

‘Nood breekt wet voor zuivelindustrie – tijdelijk’

De derogatietop heeft nog steeds geen akkoord bereikt over een totaal pakket aan maatregelen dat nodig is voor een abrupte fosfaatvermindering in 2017. Maar de topmannen in de zuivelindustrie lijken klaar om de belangrijkste sleutel hiervoor te overhandigen: het reguleren van de melkaanvoer.

De grote zuivelaars zijn achter de schermen dicht bij een akkoord om te komen tot vermindering van de melkproductie en daarmee het aantal koeien; de zuivelindustrie lijkt ook de enige partij die in korte tijd nog iets kan afdwingen. Over 6 weken is het 2017.

Verwerkers proberen samen ramp te voorkomen

Het is lovenswaardig dat de grootste melkverwerkers – zij het op de valreep en onder hoge druk – nu de handen ineenslaan om een ramp te voorkomen: het verlies van derogatie en dus fors scherpere fosfaatnormen. Zij doen dat natuurlijk ook uit eigen belang. Zonder derogatie krijgen alle melkondernemingen op termijn een tekort aan melk. Ook FrieslandCampina, dat nu nog met een overaanvoer kampt.

Vervallen melkafnameplicht

Maar het blijft voor melkveehouders en voornamelijk leden van coöperaties wél opletten. In alle hectiek worden weldra de kleine lettertjes van statuten en leveringsvoorwaarden aangepast om de regulering van melkaanvoer technisch mogelijk te maken. Zoals het vervallen van de melkafnameplicht. Het moet dan wel een tijdelijke noodmaatregel zijn en blijven. Want anders loert op de lange termijn het gevaar dat de gezamenlijke afspraken in de Nederlandse melkmarkt zich tegen de melkveehouders kan keren.

Beheer
WP Admin