Foto: Jan Willem Schouten RundveeOpinie

‘Markt dicteert; meer koeien is beter’

Groei is nu een vies woord in de melkveehouderij. Maar de harde realiteit is dat de grootste bedrijven een beter toekomstperspectief hebben. Want zij realiseren de laagste kritieke melkprijs en zijn dus het meest crisisbestendig.

Dat blijkt uit een analyse van Flynth Adviseurs en Accountants. Uit de boekhouding van 1.000 bedrijven blijkt dat de werkelijk betaalde kosten voor onder anderen voer, afschrijvingen, rente en privé per liter melk op de grote melkveebedrijven lager ligt dan op de kleine. Dit jaar realiseren de grote bedrijven een zogenoemde kritieke melkprijs van €32,62 per 100 kilo melk. Bij de kleinste bedrijven is dat met €34,64 ruim €2 meer. In tijden van crisis een verschil van leven of dood.

Botsing met duurzame melkveehouderij

Dat botst met een duurzame melkveehouderij die aansluiting heeft bij de wensen vanuit de maatschappij en politiek. Die willen geen mega-melkveebedrijven. Maar grootschalig, intensief met mestverwerking, koeien in de stal gekoppeld aan slimme hightech is nog steeds de richting waarin de markt dicteert.

Niemand zit te wachten op plofkoeien

Totdat er een grens wordt getrokken aan de maximale bedrijfsomvang. De productieomvang is dan alleen nog te vergroten door een hogere melkproductie per koe. Maar op plofkoeien die 12.000 liter geven zit ook niemand te wachten. Dus dreigt vroeg of laat een scenario waarbij de Nederlandse melkveehouderij een grens bereikt, waarna de sector niet meer kan concurreren met collega’s in de EU, laat staan daar buiten.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin