Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

‘Knelgeval moet knielen voor sectorbelang’

Hans is het helemaal eens met de nieuwe voorzitter van de NAJK, Andre Arfman. Die geeft bij zijn aantreden een duidelijk visitekaartje af.

Zo vindt hij dat bij de toekenning van fosfaatrechten zo weinig mogelijk aanvragen knelgevallen beloond moeten worden.

“Precies mijn man”, zegt Hans. ” Hij kiest voor de toekomst. Dat zijn de grotere bedrijven, die geïnvesteerd hebben. De boeren met de grote stallen, die ze door de fosfaatellende niet vol kunnen zetten. Als er een te grote generieke korting op de fosfaatrechten komt vanwege een te soepele behandeling van de knelgevallen, komen deze bedrijven in moeilijkheden. Daar kiest Andre niet voor. Een gedurfde, maar terechte keuze van de NAJK.”

“Je bent te hard voor de boeren die niet de veroorzaker zijn van het fosfaatoverschot”, gaat Hanna er tegen in.” Of neem de jonge boeren, die nog niet zeker waren of ze het bedrijf wilden overnemen. Of boeren die een poosje stilstonden vanwege ziekte. ‘De vervuiler betaalt’, is een uitspraak die hier van toepassing is. Daar gaat Andre aan voorbij.”

‘Wie niet heeft uitgebreid, heeft pech gehad’

“Hier speelt het belang van de boer van het verleden en de boer van de toekomst”, blijft de mening van Hans. “Het eigenbelang tegenover het sectorbelang. In het belang van de toekomst van de sector moet het eigenbelang wijken. Vooral omdat we er volgend jaar voor moeten zorgen dat we de derogatie houden. We moeten dan al sterk minderen met de fosfaatproductie. Daar moeten we allemaal aan meewerken. Voor mij hoeft er helemaal geen knelgevallenpot te komen. De 8% die we moeten korten is meer dan genoeg. Daar komt bij dat een ieder heeft de kans gehad uit te breiden. Wie dat niet deed, pech gehad.”

Benieuwd naar reactie nieuwe LTO-voorman

Ik ben benieuwd hoe LTO zal reageren. Daar zitten over het algemeen belegen bestuurders aan het roer. Ook de nieuwe voorzitter Marc Calon behoort tot de oudere garde. Ik hoop dat hij genoeg ballen heeft om zich achter de mening van de NAJK te scharen. Dat zijn tenslotte zijn leden van de toekomst.

Een mooi moment om het nieuwe boegbeeld te testen.

Beheer
WP Admin