Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

‘Ik mis langetermijnvisie rond fosfaatplafond’

Met grote, maar niet met blijde verwachting heb ik uitgekeken naar de uitkomst van de onderhandelingen over ons Nederlandse, door Brussel bepaalde fosfaat- (en nitraat-)probleem.

Zelf had ik al lang een oplossing bedacht, maar wat er nu ligt, komt in de verste verte niet in die buurt. En natuurlijk wist iedereen wel dat de simpele oplossing van een maximum productie per hectare het niet zou gaan redden. Gewoon de oplossing dat je de hoogst mogelijke productie haalt op je bedrijf met zo min mogelijk koeien en geen aanvoer van ruwvoer en geen afvoer van mest. Iets met een lage footprint en een hoge efficiëntie of zo.

Paniekvoetbal

Daarnaast hebben de melkfabrieken zich de laatste jaren uit de naad gewerkt om klaar te zijn voor een grotere aanvoer van melk voor een groeiende wereldmarkt. En kijk waar we nu staan. Waar is het misgegaan? Ik begrijp het gewoon echt niet en mis een langetermijnvisie in het paniekvoetbal dat er nu gespeeld wordt.

Is er goed nagedacht over de langetermijngevolgen die het nu voorgestelde plan heeft? Het gaat veel geld kosten, de andere melkproducerende landen lachen zich scheel en we gaan onze verhoogde verwerkingscapaciteit suboptimaal benutten.

De andere melkproducerende landen lachen zich scheel

Daarnaast wordt in dit koeienreductieplan op micro-economisch niveau de grondgebonden boer, die zich keurig heeft gedragen en die niet gegroeid is sinds 2 juli 2015 (het was toch een keiharde datum?!) onevenredig hard getroffen. Mijn buurman gaat toch ook niet meebetalen aan de boete voor een snelheidsovertreding die ik heb begaan? En hier bovenop wordt er ook nog geld beschikbaar gesteld om de groeiers sinds die datum koeien af te laten voeren. Het is de wereld op zijn kop.

Mijn buurman betaalt toch ook niet mee aan mijn snelheidsboete?

Tegelijkertijd besef ik dat we tezamen tot een oplossing moesten komen voor een probleem dat blijkbaar iedereen is ‘overkomen’. Mijn vertrouwen in onze prachtige, krachtige sector is er niet door gegroeid. We zijn dankzij onze geschikte grond en fijne klimaat de beste melkveehouders ter wereld, maar we maken er een puinhoop van. Daar ben ik niet trots op.

We zullen hard moeten werken aan de volhoudbaarheid van onze sector. Met hulp van mensen die een visie hebben. En dat gaat dus over de lange termijn en niet alleen over je eigen bedrijf op dit moment.

Beheer
WP Admin