'Hogere melkprijs: zegen of zorg?' - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Hogere melkprijs: zegen of zorg?’

Eerst denk je: wat een feest dat de melkprijs zo sterk stijgt. Fors boven 30 cent nu betekent ook dat het gemiddelde over het jaar hoger wordt dan deze mijlpaal. Dat hadden we deze zomer niet verwacht.

Dan zet Hanna een domper op de vreugde. “Allemaal goed en wel, maar voor de toekomst is deze stijgende melkprijs niet goed. Boeren zijn individueel denkende mensen. Bovendien regeert het geld vaak het hoofd. Als de melkprijs kostendekkend wordt, gaan we eerder meer melken dan minder. Terwijl minder beter is voor de toekomst. En daarmee bedoel ik de derogatie.”

Weg blijdschap over de stijgende melkprijs en de positieve zuivelmarkt. Die laatste verwachting kwam van Rabobank en ABN Amro. Die munten als regel niet uit door vrolijkheid. Hun visie op de ontwikkeling van de melkprijs kan best eens uitkomen.

‘Boeren melken meer om te profiteren van de betere melkprijs’

Daar ziet Hanna de problemen. We moeten volgend jaar minder koeien melken om onder het fosfaatplafond te komen. Een goede melkprijs nodigt juist uit tot meer melken. Bovendien kunnen veel boeren de extra inkomsten prima gebruiken om de liquiditeit weer op peil te krijgen.

Kort samengevat het probleem: boeren melken meer om te profiteren van de betere melkprijs en derogatie komt er alleen als we minder fosfaat produceren. Dus: minder melken en koeien afvoeren.

‘Derogatie komt er alleen als boeren minder fosfaat produceren. Dus: minder melken en koeien afvoeren’

“Ik durf de stelling aan dat het voor de toekomst van de sector beter zou zijn als de melkprijs nu niet was gestegen”, vervolgt Hanna.”Dan hadden wellicht meer boeren moeten stoppen, of ze waren akkoord gegaan met regelingen om minder te melken. Ook zou de bereidheid om samen – als boeren en bijvoorbeeld de zuivel – tot oplossingen te komen veel groter zijn. Die bereidheid, daar kun je nu naar fluiten. Daarom is de hogere melkprijs eerder een zorg dan een zegen.”

Ook zou de bereidheid om samen – als boeren en zuivel – tot oplossingen te komen veel groter zijn.

Ik kan er weinig tegen in brengen. Het kan best zo zijn dat we volgend jaar de derogatie naar de filistijnen melken. En dan roepen we weer dat onze organisaties en het ministerie te weinig hebben gedaan om Brussel te overtuigen.

Zo zal het gaan. Want de boer, hij molk maar door.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin