Foto: Martijn ter Horst RundveeOpinie

‘Grond blijft duur’

Tot nog toe was ik er van overtuigd dat de grond straks goedkoper wordt. Maar ik twijfel.

Na een vergadering vorige week zaten we nog met een paar man om tafel voor een afzakkertje. Natuurlijk kwam het gesprek weer op fosfaat, de prijzen van melk en vee, maar ook op de prijs van grond.

Over de melkprijs waren we het eens dat het blijft aanmodderen de komende jaren. Als we een gemiddelde halen van 35 cent mogen we de handen dichtknijpen. Daar stellen we ons bedrijf ook op in. Onze kostprijs moet beneden die opbrengst blijven. Enkelen in ons gezelschap sputterden tegen. Zij zagen bij die melkprijs de toekomst niet meer zitten. Deze moet minstens 40 cent zijn. Terwijl ze er nog waren knikten we meelevend, maar later, toe ze vertrokken waren, zeiden we: “Die redden het niet”.

Grondprijs daalt nu al

Over de grondprijs waren we het niet eens. Die daalt nu al. Het kadaster berekende dat grasland in het derde kwartaal van 2016 bijna 10% goedkoper is geworden ten opzichte van het tweede kwartaal.

Ik gaf als mijn mening dat de prijs verder daalt als de fosfaatrechten worden ingevoerd. Dat wordt dus 2018. Er stoppen dan vele boeren, zodat er genoeg grond beschikbaar komt. De blijvers, die willen uitbreiden, kopen de rechten. Dat geld kan niet in de aankoop van grond worden gestoken. Het gaat net als met de melkquotering. Toen het quotum kwam en geld waard werd, stagneerden de grondprijzen. Het omgekeerde zag je bij het afschaffen van het quotum. Toen stegen de grondprijzen.

‘Stoppers verkopen geen grond’

Tot mijn verbazing werd deze mening niet echt gedeeld. “Stoppende boeren gaan geen grond verkopen”, was de overheersende mening. “Waarom zouden ze het doen? Het kapitaal dat vrij komt brengt bij de bank praktisch geen rente meer op. Als je de belasting in box 3 meerekent, boer je achter uit. Je kunt veel beter de grond verhuren. Dat heb je een hoger rendement en neemt ook de toekomstige prijsstijging mee.”

Daar moest ik even over nadenken. Toch is het geen gekke gedachte. Je kunt tegenwoordig beter grond hebben dan geld. Waarom zou een boer zijn bezit dan verkopen? Gewoon wachten tot de rente weer stijgt en dan verkopen. En misschien ook nog wel voor een hogere prijs. Bovendien kun je vaak op je bedrijf blijven wonen. Stoppende boeren leven er al jaren naar toe en laten geen modern bedrijf achter. Daar komt geen nieuwe boer op. De grond zal meest gekocht worden door een paar naastliggers.

Jonge boer heeft geen geld om grond te kopen

Het lost bovendien het financieringsprobleem van vooral jonge boeren op. Die hebben geen geld om grond te kopen. Pacht is dan een goede oplossing om te kunnen groeien. Bovendien kan, als er financiële ruimte ontstaat, de grond altijd nog worden gekocht.

De volgende ochtend in de melkstal vertelde ik deze voor mij nieuwe visie aan Hans. Ook hij denkt dat er een grote kern van waarheid in zit.

De tijd zal het leren. Maar ik hel steeds meer over naar de gedachte dat grond wel eens duur kan blijven. Met in mijn achterhoofd het gezegde dat mensen die nooit van gedachten veranderen ook nooit nadenken.

Beheer
WP Admin